NATO
0

Večeras ističe rok za referendum o hrvatskom članstvu

FENA
Lovro Škrinjarič, Foto: Delo.si
Lovro Škrinjarič, Foto: Delo.si
U četvrtak u ponoć ističe 35-dnevni rok u kojemu je Stranka slovenskog naroda (SSN) iz Maribora trebala prikupiti 40.000 potpisa kako bi na referendumu pokušala osporiti članstvo Hrvatske u NATO savezu, odnosno poništiti odluku slovenskog parlamenta kojom je ratificiran hrvatski pristupni protokol za ulazak u NATO savez.

Slovenski mediji navode da spomenuta stranka do sada ima samo oko hiljadu potpisa i da od referenduma neće biti ništa. To je u razgovoru za Slovensku agenciju STA priznao i predsjednik stranke Lovro Škrinjarič. Rekao je da ga takav ishod referendumske inicijative ne čudi nakon što su predsjednik države i slovenski premijer Slovence pozvali da ne daju svoje potpise jer je, po njihovoj ocjeni, referendum nepotreban i štetan. No, dodao je Škrinjarič, time su Danilo Tuerk i Borut Pahor "oslabili slovenske pregovaračke pozicije" kad je u pitanju utvrđivanja granice s Hrvatskom.

Škrinjarič je u razgovoru za slovensku agenciju naveo da osuđuje namjeru predsjednika parlamenta Pavla Gantara da već sutra predsjednika države i službeno obavijesti da referendum neće biti raspisan i da se zakon o ratifikaciji može proglasiti i stupiti na snagu. Takav Gantarov postupak bio bi "protuzakonit", tvrdi Škrinjarič.

Po neslužbenim najavama, Gantar će već u petak - na temelju podatka da su u općinama koje izdaju formulare za izdavanje podrške referendumu do sada izdali samo oko hiljadu takvih obrazaca - predsjednika Tuerka i službeni list obavijestiti da se procedura stavljanja zakona o ratifikaciji hrvatskog pristupnog protokola na snagu može nastaviti i pri tome neće čekati sedmodnevni rok u kojemu bi ga o neuspjehu inicijatora trebao obavijestiti sam predsjednik mariborske stranke.

Ako se ta predviđanja ostvare, to znači da bi zakon o ratifikaciji hrvatskog protokola u petak najprije potpisao Gantar, a onda o tome obavijestio predsjednika države i službeni list, kako bi zakon mogao stupiti na snagu. Da bi se to dogodilo, najprije ga u osmodnevnom roku mora potpisati i proglasiti Tuerk, a onda o tome i sam obavijestiti službeni list, kako bi zakon stupio na snagu.