{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Večeras ističe rok za referendum o hrvatskom članstvu

F
26.3.2009. u 15:52
0
0
Večeras ističe rok za referendum o hrvatskom članstvu
0
Večeras ističe rok za referendum o hrvatskom članstvu
Lovro Škrinjarič, Foto: Delo.si
U četvrtak u ponoć ističe 35-dnevni rok u kojemu je Stranka slovenskog naroda (SSN) iz Maribora trebala prikupiti 40.000 potpisa kako bi na referendumu pokušala osporiti članstvo Hrvatske u NATO savezu, odnosno poništiti odluku slovenskog parlamenta kojom je ratificiran hrvatski pristupni protokol za ulazak u NATO savez.
Slovenski mediji navode da spomenuta stranka do sada ima samo oko hiljadu potpisa i da od referenduma neće biti ništa. To je u razgovoru za Slovensku agenciju STA priznao i predsjednik stranke Lovro Škrinjarič. Rekao je da ga takav ishod referendumske inicijative ne čudi nakon što su predsjednik države i slovenski premijer Slovence pozvali da ne daju svoje potpise jer je, po njihovoj ocjeni, referendum nepotreban i štetan. No, dodao je Škrinjarič, time su Danilo Tuerk i Borut Pahor "oslabili slovenske pregovaračke pozicije" kad je u pitanju utvrđivanja granice s Hrvatskom.

Škrinjarič je u razgovoru za slovensku agenciju naveo da osuđuje namjeru predsjednika parlamenta Pavla Gantara da već sutra predsjednika države i službeno obavijesti da referendum neće biti raspisan i da se zakon o ratifikaciji može proglasiti i stupiti na snagu. Takav Gantarov postupak bio bi "protuzakonit", tvrdi Škrinjarič.

Po neslužbenim najavama, Gantar će već u petak - na temelju podatka da su u općinama koje izdaju formulare za izdavanje podrške referendumu do sada izdali samo oko hiljadu takvih obrazaca - predsjednika Tuerka i službeni list obavijestiti da se procedura stavljanja zakona o ratifikaciji hrvatskog pristupnog protokola na snagu može nastaviti i pri tome neće čekati sedmodnevni rok u kojemu bi ga o neuspjehu inicijatora trebao obavijestiti sam predsjednik mariborske stranke.

Ako se ta predviđanja ostvare, to znači da bi zakon o ratifikaciji hrvatskog protokola u petak najprije potpisao Gantar, a onda o tome obavijestio predsjednika države i službeni list, kako bi zakon mogao stupiti na snagu. Da bi se to dogodilo, najprije ga u osmodnevnom roku mora potpisati i proglasiti Tuerk, a onda o tome i sam obavijestiti službeni list, kako bi zakon stupio na snagu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: