Crna Gora
5

Vatrena stihija prijeti Nacionalnom parku "Durmitor"

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Požar, koji je izazvao udar groma, nekontrolisano se širi prema Nacionalnom parku "Durmitor" u Crnoj Gori, a u gašenju vatre povrijeđen je jedan vatrogasac.

Za saobraćaj je zatvoren regionalni put Mojkovac - Đurđevića Tara jer je pretrpan odronima kamenih gromada i borovima koji dogorijevaju, što otežava intervenciju sa zemlje.

Zbog zatvaranja puta od Mojkovca su ostala odsječena sela Gornja i Donja Dobrilovina. U gašenju požara, zbog nepristupačnog terena, učestvuju dva aviona MUP-a.

"Požar se ne može gasiti sa zemlje. Čekamo da se približi reginalnom putu ili da izađe na ravan prema Boričju i Zagoru kada će se moći intervenisati vozilima", rekao je komandir mojkovačkih vatrogasaca Dragan Marković.

On je naveo da se na Boričju nalazi šest radnika Nacionalnog parka "Durmitor" koji pokušavaju da spriječe dalje širenje požara prema Zabojskom jezer. "Prašuma trenutno nije ugrožena, ali to ne znači da će tako biti i za dva sata", istakao je Marković.

Predsjednik opštine Mojkovac Dejan Medojević ističe da požar prijeti da preraste u opštu elementarnu nepogodu i naglašava da se sa malim brojem angažovanih ljudi vatra ne može ugasiti.