Regija
0

Vaterpolista "Partizana" preplivao Amazon za 66 dana

SRNA
Darko Novović (Foto: Politika)
Darko Novović (Foto: Politika)
Srbin Darko Novović za 46 dana preplivao je južnoameričku rijeku Amazon, čime je postigao podvig i pretekao legendarnog Slovenca Martina Strela, koji je najdužu rijeku savladao za 66 dana.

Novović je plivajući prosječno 16 sati i prelazeći 118 kilometara dnevno preplivao Amazon u dužini 5.450 kilometara, piše "Politika".

"Naši ljudi iz dijaspore  kladili su se sa slovenačkim prijateljima da ću preteći Strela. I tako sam se našao u Amazoniji", kaže Novović, bivši vaterpolista "Partizana". 

Novović je skočio u Amazon u zoru, u peruanskom gradu Atalaju, tamo gdje počinje civilizacija, a pratile su ga četiri venecuelanske jahte, opremljene najsavremenijim nautičkim uređajima.

"Amazonska voda je nešto najodvratnije što sam video. U poređenju sa Amazonom, zatrovani Tamiš je pitka voda. Svakog dana sam se tuširao po tri puta, primio sam tri zaštitne vakcine. Amazon je jednog dana žut, sutradan zelen.  Danju sam plivao, predveče bih se popeo na jahtu privezanu za obalu i spavao", priča Novović.

Mreže zakačene o pramac i krmu na jahtama činile su improvizovani kavez, kako tridesetsedmogodišnjeg Beograđanina, porijeklom iz Kotora, ne bi izgrizle pirane i slatkovodne ajkule ili "pomilovale" anakonde i ostale nemani mitske južnoameričke rijeke. 

Novović navodi da je jedini susret sa amazonskim "nemanima" imao kada je vidio mrtvog krokodila, koga su izgrizle pirane.
Dio skromne nagrade koju je dobio za oboren Guinnessov svjetski rekord pokloniće Kraljevu, stradalom u zemljotresu. 

Po povratku u Beograd Novovića je sačekala nova ponuda - da na Vidovdan iduće godine prepliva Dunav, od Švarcvalda do Crnog mora. 

"Ta deonica je sitnica, ali ću doplivati samo do Beograda", rekao je Novović, koji će "skoknuti" i do Mećavnika kako bi ga upoznao režiser Emir Kusturica.

Novović je ranije  preplivao Lamanš, a zatim  i Jadran od Barija do Petrovca, plivao je od Atine do Herceg Novog (1.280 kilometara za 33 dana), boreći se sa četiri mora, oborivši pri tome svjetski rekord Velja Rogošića, koji je dionicu od Pule do Prevlake preplivao za 67 dana.