{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vargi i dilerima 80 godina zatvora

F
3.11.2008. u 16:09
0
0
Vargi i dilerima 80 godina zatvora
0
Vargi i dilerima 80 godina zatvora
Foto: Cropix
Ivan Varga, u medijima prozvan "diler s estrade", i još 21 osoba nepravomoćno su danas na zagrebačkom Županijskom sudu osuđeni na ukupno 80 godina zatvora zbog krijumčarenja gotovo tri tone marihuane iz Nizozemske za Veliku Britaniju, a presudom je optuženima oduzeto više od 13 miliona kuna nezakonito stečene imovine.
Riječ je o dosad najvećoj zaplijeni imovine kupljene "prljavim novcem" u nekom sudskom postupku u Hrvatskoj.

Zbog preprodaje droge i organiziranja skupine krijumčara, Varga je osuđen na sedam godina zatvora, a još dvije godine dobio je zbog "pranja" novca, pa je osuđen na jedinstvenu kaznu od osam godina. Uz to, oduzeta mu je imovina vrijedna oko sedam i pol milijuna kuna, dio koje je "prebacio" na ime supruge.

Na devet godina zatvora osuđen je drugooptuženi Željko Tenodi koji je uhvaćen s 44 kilograma heroina, a trećeoptuženi Svetislav Damjanović dobio je sedam godina zatvora i oduzeto mu je tri miliona kuna.

Prema optužnici USKOK-a, Varga je upravo s tom dvojicom i još nepoznatim osobama 2003. u Nizozemskoj i Velikoj Britaniji, organizirao skupinu krijumčara koja je do kraja 2005. navodno prokrijumčarila gotovo tri tone droge, uglavnom marihuane vrijedne 7,8 miliona funti, ali i heroina, kokaina i hašiša.

Ostali optuženi, a uglavnom je riječ o vozačima i vlasnicima špediterskih tvrtki koji su prevozili drogu, osuđeni su na kazne od godine i pol do šest godina zatvora. Skupini je ukupno dosuđeno 80 godine zatvora.

U optužnici se tvrdilo da je Varga "prljavim" novcem kupio 12 stanova, poslovne prostore i zemljišta u Zagrebu i Makarskoj te nekoliko skupocjenih automobila i plovila.

Varga, poznat i po nadimcima Drakula i Kapo, i suoptuženici uhvaćeni su početkom 2006. u međunarodnoj policijskoj akciji "Kalnik", nakon što je u britanskoj luci Dover zaplijenjeno 422 kilograma marihuane.

Varga je na suđenju priznao preprodaju marihuane, ali ne u količinama za koje je optužen, no porekao je krijumčarenje ostalih vrsta droga i "pranje" novca.

Poznat je kao ugostiteljski poduzetnik, ali i ljubitelj muzike koji je snimio jedan album te duete s Kemalom Montenom i Hankom Paldum.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: