Pozdravio na hrvatskom jeziku
0

FOTO / Vanredno stanje u Zagrebu - stigao papa

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Papa Benedikt XVI doputovao je danas u svoj prvi pastoralni pohod Hrvatskoj, u povodu Nacionalnog dana hrvatskih katoličkih porodica.

Na zagrebačkom aerodromu dočekali su ga hrvatski predsjednik Ivo Josipović, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Marin Srakić te grupa od 450 vjernika Velikogoričkog dekanata, dio njih u narodnim nošnjama i držeći u rukama vatikanske i hrvatske zastavice.

"Srdačno pozdravljam ljubljenu hrvatsku zemlju i, kao nasljednik apostola Petra, velikim zagrljajem grlim sve njezine stanovnike", rekao je poglavar Katoličke crkve na hrvatskom jeziku.

Poglavar Katoličke crkve, koji će u Zagrebu boraviti 4. i 5. juna, pod geslom "Zajedno u Kristu", doputovao je posebnim avionom Alitalije iz Rima u 10:45 sati. Današnji Papin pohod Hrvatskoj prvi je ovogodišnji i 19. njegov apostolski pohod izvan Italije.

U Zagrebu je za to vrijeme uspostavljen poseban režim saobraćaja. U nekim dijelovima grada saobraćaj je potpuno obustavljen, dok će neke glavne ulice biti zatvorene za saobraćaj za vrijeme transfera pape od jedne institucije do druge.

Grad je, kako prenose hrvatski mediji, podijeljen u tri zone - plavu, crvenu i zelenu. U plavoj je potpuno zabranjen saobraćaj, zaustavljanje i parkiranje danas od 17 do 20 sati. U crvenoj od 6 do 23 sata, a u zelenoj od nedjelje od ponoći do 17 sati.

Građanima koji žive duž terasa kojima će papa prolaziti oduzeto je legalno oružje, a provjereno je više hiljada instalacijskih otvora i šahtova, te su oni zavareni.

Nije poznato koliko će ukupno policajaca biti angažovano na obezbjeđenju, ali su uključeni iz svih policijskih uprava u Hrvatskoj.

Aviosaobraćaj je zatvoren od trenutka kad je papin avion ušao u zračni prostor Hrvatske na oko 30 minuta.

Zatvorenici koji inače imaju slobodan vikend 4. i 5. juna neće moći iz zatvora, objavljeno je.

Foto: Reuters
Foto: Reuters
U zabranjenim zonama Zagreba moći će se kretati samo pješaci, a ni biciklistima neće biti odobrena vožnja. Izdat je i poseban pravilnik rada za objekte pored kojih će prolaziti papina povorka. Haustori i prozori morat će biti zatvoreni, a građani neće smjeti izlaziti na balkone.