Predsjednik Srbije
318

Vanredno obraćanje: Vučić napao Kurtija i Đukanovića, ignorirao Schmidtovu odluku

G. M.
Screenshot: Youtube
Screenshot: Youtube
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se danas javnosti zbog dešavanja u regionu.

Vučić je komentirao izjave koje su prethodnih dana davali premijer Kosova Albin Kurti i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nakon što je Srbija nabavila ruski raketni sistem FK-3.

Zanimljivo je da Vučić nije spominjao odluku visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta koji je jučer upotrijebio danas bonske ovlasti i poništio Zakon o nepokretnoj imovini RS-a.

"U posljednjih šest mjeseci ubrzana je kampanja žigosanja Srbije koja dolazi iz pojednih stranih centara moći i dijela regiona koji svoj uspjeh vidi u neuspjehu i propasti Srbije. Ne od jučer, najizrazitija uloga u otvorenoj i ogoljenoj mržnji prema Srbiji i svemu što je srpsko, dolazi od Albnina Kurtija i Mile Đukanovića", rekao je Vučić.

Dodao je da se "uvijek služe neistinama, otvorenim lažima, sa samo jednim ciljem, da sebe predstave kao tobožnje žrtve, a Srbiju kao velikog i opakog agresora koji ih na svakojake načine ugrožava".

"Tako su iskoristili priliku da našu legalnu i legitimnu, potpuno regularnu i transparetnu nabavku kineskog sistema FK-3 koji služi za protuzračnu odbranu, dakle to je defanzivno oružje, iskoriste i kažu cijelom svijetu kako smo mi kineski i ruski saveznici i da ugrožavamo mir u regionu, iako smo mi u potpunosti okruženi NATO teritorijama", rekao je.

Dodao je da ni sami ne mogu reći na koji način ih Srbija ugrožava defanzivnim oružjem. Taj sistem, naglasio je, služi da uništavanje krstrećih raketa, neprijateljske avijacije koja bi narušila zračni prostor Srbije.

"Pa se pitam, kako na takav način ugrožavamo Prištinu i Podgoricu. Da se našalim, bolje bi nam bilo da kupujemo autan sprejeve, jer mnogo nam je važnije da se zaštitimo od rojeva muha i komaraca nego bilo kakvih ozbiljnih zračnih snaga koje oni posjeduju", kazao je Vučić.

Dodao je da je ovdje suština u želji "da se naudi Srbiji, da Srbija uvijek bude kriva, ili da bude slaba".