29. marta
0

Vanredni parlamentarni izbori u Crnoj Gori

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Crnogorski predsjednik Filip Vujanović sazvao je u utorak vanredne parlamentarne izbore u Crnoj Gori za 29. marta ove godine, pošto je parlament na zasjedanju završenom u ponedjeljak kasno navečer, na zahtjev Vlade, odlučio skratiti zastupnicima mandat za godinu dana.

Po toj odluci, rokovi za provedbu izbornih priprema počinju teći od danas.

Zastupnici parlamenta prihvatili su i izmjene Ustavnog zakona po kojima će sadašnje izborno zakonodavstvo vrijediti dvije godine, što znači da će izbori biti održani prema postojećem Zakonu o izboru zastupnika i vijećnika.

Za skraćenje mandata glasali su zastupnici vladajuće koalicije, Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijaldemokratske partije (SDP), dok se opozicija tome protivila ili je bila suzdržana.

Dogovor o održavanju parlamentarnih izbora godinu dana ranije od predviđenog postignut je između vladajuće koalicije i opozicije uoči crnogorskog referenduma o nezavisnosti 2007. kao jedan od uslova njegovog održavanja, ali prema tom dogovoru rok za njihovo održavanje bio je kraj 2009. godine. Smatra se da vladajućoj koaliciji ide u prilog da se izbori održe što prije. Koalicija tumači da je ranije sazivanje izbora vezano uz pripreme za pridruživanje Evropskoj uniji.

Na posljednjim parlamentarnim izborima, održanim krajem 2006. godine, koalicija DPS-SDP, Mila Đukanovića i Ranka Krivokapića uvjerljivo je pobijedila osvojivši apsolutnu većinu u parlamentu. Analitičari procjenjuju da će ta koalicija i ovaj put imati većinu, s obzirom na neslaganja unutar oporbe, rascijepljenost srpskog bloka i nedavne podjele Pokreta za promjene, doskora najjače opozicione stranke, na dva dijela.