|

Uznemirujuće privođenje u centru Osijeka: Policajac ženu zbog prelaska na crvenom oborio na cestu

Uznemirujuće privođenje u centru Osijeka: Policajac ženu zbog prelaska na crvenom oborio na cestu
274
Klix.ba
17.12.2015. u 18:59
220
komentara
274

dijeljenja
MUP Republike Hrvatske na svom je oficijelnom YouTube kanalu objavio uznemirujući snimak na kojem se može vidjeti ponašanje jednog pripadnika policije prema ženi koja je prešla ulicu na crvenom svjetlu na semaforu.
Mnogi ponašanje policajca prema ženi smatraju neprimjerenim i šokantnim, međutim, hrvatska policija se oglasila saopštenjem za medije u kojem navode kako je "njihov djelatnik postupio po zakonu."

Saopćenje MUP-a RH obajvljujemo u cjelosti:

"Jučer, 16. decembra u 11,25 sati, u Osijeku, na raskrsnici ulica Prolaz Ante Slavičeka i Hrvatske Republike, policijski službenik Postaje prometne policije Osijek je uočio nepoznatu žensku osobu, koja je u svojstvu pješaka prelazila kolovoz Ulice Prolaz Ante Slavičeka, u vrijeme kada je za pješake bilo uključeno crveno svjetlo. U cilju utvrđivanja počinitelja prekršaja, policijski službenik joj je prišao i zatražio na uvid ličnu kartu, što je ona ignorirala i nastavila se kretati trotoarom. Policijski službenik je krenuo za njom, uključio kameru i upozorio ju da se cijeli postupak snima te joj izdao naredbu da se zaustavi, na što se oglušila. Nakon izrečene naredbe, policijski službenik je upotrijebio tjelesnu snagu kako bi onemogućio njeno daljnje kretanje.

Ženska osoba je uz glasno negodovanje, nastavila pružati aktivan otpor, pokušavajući se osloboditi od zahvata policijskog službenika, zbog čega je policijski službenik nastavio s upotrebom tjelesne snage. Na mjesto događaja je pristigao i drugi policijski službenik PPRP Osijek te su nad ženskom osobom upotrijbili sredstva prisile tjelesnu snagu i sredstva za vezivanje. Policijski službenici su potom priveli osobu radi utvrđivanja identiteta, gdje je utvrđeno da se radi o 66-godišnjoj hrvatskoj državljanki.

U prostorijama policije ekipa HMP Osijek je izvršila pregled ženske osobe te utvrdila da nije zadobila povrede prilikom upotrebe sredstava prisile.

66-godišnjakinji će biti uručen obavezni prekršajni nalog zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama te Zakona o osobnoj iskaznici.

Snimku navedenog događaja zatražilo je Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku na pregled te je nakon pregledala konstatiralo da policijski službenici nisu protupravno postupali.

Nakon analize opisanog događaja načelnik policijske uprave upotrebu sredstava prisile ocijenio je opravdanom i zakonitom temeljem Zakona o policijskim poslovima i ovlastima."
Prijavi grešku


Komentari (220)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...