Protesti u Beogradu
198

Uz veličanje Mladića i Karadžića protestuju protiv oslobađanja Haradinaja

FENA
Foto: AFP
(Foto: AFP)
U Beogradu na Trgu Republike u četvrtak navečer su Srpski narodni pokret "Naši" i Srpski sabor "Zavetnici" organizovali protest povodom oslobađanja Ramuša Haradinaja, i zatražili od državnog vrha Srbije da prekine pregovore s Prištinom i Evropskom unijom (EU), kao i saradnju s Haškim tribunalom

Učesnici protesta zatražili su da se ne dozvoli sprovođenje dogovora o integrisanom upravljanju prelazima, i naveli da su svoje zahtjeve uputili predsjedniku Tomislavu Nikoliću, Vladi Srbije i Parlamentu.

"Treba staviti van snage zakon o saradnji s Haagom i poslati na odgovornost sve koji su isporučili srpske generale u Haag, poručili su predstavnici tih organizacija i zatražili jačanje saradnje s Rusijom", javlja Tanjug.

Na protestu su učestvovali i predstavnici organizacija "Obraz", "1389", Pokreta za Srbiju i drugi.

Haški tribunal oslobodio je u četvrtak nekadašnjeg komandanta Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Ramuša Haradinaja i njegove pomoćnike Idriza Baljaja i Lahija Brahimaja, i oni su pušteni na slobodu.

Optužnica za Haradinaja, koji je u četvrtak navečer stigao u Prištinu, odnosila se na zločine počinjene od 1. marta do 30. septembra 1998, u vrijeme kad je on bio komandant takozvane operativne zone Dukadjin (Metohija).