Regija
6

Uz Perkovića i Mustača do podneva uhapšeno još osam osoba

FENA
Zagreb (Foto: Anadolija)
Zagreb (Foto: Anadolija)
Temeljem Evropskog naloga za hapšenje danas do podneva u Hrvatskoj je prema podacima hrvatske policije uhapšeno 10 osoba, a među njima su i bivši čelnici jugoslavenske obavještajne službe Josip Perković i Zdravko Mustač.

Perković je iza podneva, iz policije gdje je priveden nakon što mu je uručen nalog za hapšenje, prevezen u zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo. U tužiteljstvo je, iza toga, došao i njegov odvjetnik Anto Nobilo koji je ranije kazao da će se Perković, ali i Mustač kojega također zastupa, protiviti izručenju.

Perković je, po Nobilovim riječima, jutros oko 10 sati uhapšen u Zagrebu, a Mustač u svojoj kući u Svetoj Nedjelji i za njega je navodno nadležno Županijsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici.

Perkovića i Mustača njemačko pravosuđe tereti da su u toj zemlji sudjelovali u organizaciji ubistva hrvatskog političkog emigranta Stjepana Đurekovića. No obojica odbacuju optužbe i tvrde da su žrtve neistinitog iskaza Udbinog operativca Vinka Sindičića kojega su u međuvremenu tužili za lažno svjedočenje.

Mustač, koji je kao šef Službe državne sigurnosti bivše Jugoslavije bio nadređen Perkoviću, šefu hrvatskog odjela zaduženom za tzv. neprijateljsku emigraciju, optužbe je odbacio i svjedočeći na suđenju za ubistvo Đurekovića 1983., vođenom pred sudom u Minhenu.

Policija je izvijestila je da je do podneva ukupno 10 osoba uhapšeno nakon stupanja na snagu izmjena Zakona o pravosudnoj saradnji u kaznenim stvarima s državama EU kojima je ukinuto ograničenje u postupanju u odnosu na osobe koje su kaznena djela počinili prije 7. augusta 2002.

Osim na zagrebačkom području osobe s evropskih naloga uhapšene su i na području osječko-baranjske, varaždinske, šibensko-kninske i krapinsko-zagorske policijske uprave.

"Osobe su uhapšene radi sumnje u počinjenje kaznenih djela ubistva, razbojništva, zloupotreba opojnih droga, silovanja i drugo", ističu u policiji. Dodaju da prilikom hapšenja nije bilo uporabe sredstava prisile.

"Uhapšene osobe se predaju pritvorskom nadzorniku kako bi ih u predviđenom zakonskom roku ispitalinadležni županijski državni odvjetnici. Dalja provedba postupka predaje u djelokrugu je rada nadležnih pravosudnih tijela", navode u saopćenju.

Nobilo je ranije za Hinu izjavio kako očekuje da će tužiteljstvo za Perkovića zatražiti određivanje jednomjesečnog istražnog zatvora, zbog čega bi trebao biti odveden sudiji istrage zagrebačkog Županijskog suda.

Ponovio je i kako smatra da je u "slučaju Đureković" nastupila apsolutna zastara.