|

Uz granicu s BiH plakati "Dobrodošli u Hrvatsku - Hrvatska puna mučenja"

Uz granicu s BiH plakati "Dobrodošli u Hrvatsku - Hrvatska puna mučenja"
101
F
FENA
28.10.2019. u 21:31
203
komentara
101

dijeljenja
Uz granicu s BiH plakati "Dobrodošli u Hrvatsku - Hrvatska puna mučenja"
Inicijativa za podršku izbjeglicama "Dobrodošli!" u ponedjeljak je izvijestila kako su u Cisti Provo, nedaleko od granice s BiH, postavljeni jumbo plakati s natpisom "Welcome to Croatia"
Plakati su, kako poručuju u saopćenju, postavljeni nakon što je Evropska komisija objavila da Hrvatska ispunjava uvjete za ulazak u Schengenski prostor. U ime ulaska u Schengen u Hrvatskoj je, tvrde, normalizirano i institucionalizirano nasilje, što je nedopustivo, javlja Hina.

"Jumbo plakatima poručujemo da je istina izbjeglica i migranata koji su svakodnevno izloženi policijskoj represiji snažnija i glasnija od pendreka, rotirki i ćelija. Ljudi koji svakodnevno trpe udarce, uvrede i psovke, koji poznaju bol, glad i strah, govore vjerodostojnije o našoj zemlji od izlizanih turističkih slogana. Govore o represiji koja ne poznaje granice, o nasilju koje se prelijeva i na nas druge, o nasilju koje napada žene i djevojčice, zastrašuje transrodne i queer osobe, vrijeđa lezbijke i gejeve, mrzi Srbe i Rome, izgladnjuje radnice i radnike, mrvi siromašne i bezdomne, proganja aktiviste i novinare, mlati antifašiste i slobodare", poručuju aktivisti inicijative "Dobrodošli!".
Prijavi grešku


Komentari (203)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...