Osnovan Savez Jugoslovena
0

Uvrštavanje Jugoslovena u red priznatih nacija

Sarajevo-x.com
Na inicijativu članova koordinacionog tijela Udruženja Naša Jugoslavija u Zagrebu je 21. marta 2010. godine održan osnivački skup Saveza Jugoslavena. Cilj Saveza je provođenje aktivnosti koje će omogućiti da se nacionalnost Jugosloven uvrsti u red službeno priznatih nacija u svim zemljama nastalim na području nekadašnje SFRJ.

Kako iz Saveza ističu, i Jugosloveni imaju pravo na očuvanje identiteta, istorijske, umjetničke, jezične i književne baštine.

Savez Jugoslavena će svoje djelatnosti usmjeriti u pravcu otvaranja javne rasprave o pravima Jugoslavena i njihove aktivne uloge u izgradnji demokratskog društva - temama koje su već dugi niz godina u javnosti negativno predstavljane ili potpuno tabuizirane. Jugoslaveni postoje, ponosni su na svoje opredjeljenje i jedina su alternativa nacionalizmu, jedinstven je stav osnivača Saveza.

Osnovni zadatak Saveza je objediniti sve Jugoslavene bez obzira na njihovo političko, vjersko, polno ili bilo koje drugo opredjeljenje. Ciljevi i aktivnosti Saveza usmjereni su u pravcu njegovanja kulture i jezika Jugoslavena, njihovih običaja i tradicije, prezentacije kulturnih tekovina, razvijanja prijateljskih odnosa sa svim ostalim narodima, edukacija i vaspitanje mladih, jačanje veza sa Jugoslavenima koji žive širom svijeta, zauzimanje za međusobno razumijevanje, toleranciju i poštovanje osnovnih ljudskih prava na slobodu, javno izjašnjavanje i opredjeljenje - prava koja su svakom pojedincu zagarantovana ustavima svih demokratskih država i meñunarodnim pravnim aktima.

Savez Jugoslavena stoji čvrsto na stanovištu da je neophodno potrebno aktivno i neposredno raditi na prevazilaženju nacionalnih podjela, približavanju ratom zavađenih naroda na prostorima nekadašnje SFRJ, na stvaranju prijateljskih odnosa.

Govor nacionalističke mržnje mora biti zamijenjen jezikom ljubavi i pomirenja. Posebnu pažnju pri tome treba posvetiti otvorenim razmjenama mišljenja o uzrocima nedavnih ratnih sukoba, a sa ciljem njihove sveobuhvatne analize što će neumitno dovesti do prevazilaženja nesporazuma i uspostavljanja povjerenja, stoji u saopštenju Saveza Jugoslovena.