Regija
0

Uvjetna saglasnost Belgije i Holandije za SSP sa Srbijom

FENA
Belgija i Holandija su spremne na davanje saglasnosti za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa Srbijom i prije 11. maja pod uvjetom da Beograd nema pravo raspolaganja prednostima SSP-a do okončanja saradnje s Tribunalom u Hagu, potvrđeno je u belgijskom ministarstvu vanjskih poslova u Bruxellesu.

Portparol belgijskog ministarstva vanjskih poslova Mark Mikjelsen izjavio je u subotu da su Belgija i Holandija zauzele zajednički stav o uvjetima za potpisivanje SSP-a sa Srbijom, po kojem Beograd u slučaju potpisivanja tog dokumenta ne bi mogao da koristi pogodnosti iz njega sve dok ne ostvari punu saradnju s Haškim tribunalom.

Bruxelles i Haag su definirali tri principa za eventualno potpisivanje sporazuma.

Prvi princip je, kazao je Mikjelsen Tanjugu, da "puna saradnja Srbije s Haškim tribunalom ostaje polazna osnova".

"Dalje, Belgija i Holandija smatraju da Srbija ne bi mogla koristiti prednosti SSP-a sve dok ne ostvari punu saradnju s Haškim tribunalom", izjavio je belgijski portparol.

Treća tačka je da Bruxelles i Haag "raspravljaju s predsjedništvom Evropske unije i sa ostalim članicama EU o formuliranju pozicije na osnovu ovih principa po pitanju potpisivanja SSP-a" 29. aprila u Luksemburgu.

Na pitanje da li to znači da će Belgija i Holandija pristati na potpisivanje SSP-a u Luksemburgu, Mikjelsen je odgovorio da "ima prostora za napredak na osnovu gore navedenih principa".

Milkensen je istakao da će ministri vanjskih poslova EU već "rano ujutro" u utorak u Luksemburgu, na sastanku Vijeća ministara, početi raspravu o mogućnosti potpisivanja SSP-aa Srbijom.

Takav raspored otvara mogućnost da, u slučaju konsenzusa unutar EU, neko od srpskih zvaničnika u popodnevnim satima potpiše SSP.