{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Utvrđivanje okolnosti pod kojima je poginuo Boris Trajkovski

S
30.12.2009. u 12:32
0
3
Utvrđivanje okolnosti pod kojima je poginuo Boris Trajkovski
0
Utvrđivanje okolnosti pod kojima je poginuo Boris Trajkovski
Sa mjesta nesreće (Foto: Arhiv)
U Skoplju će danas zasjedati Anketna komisija makedonskog Sobranja koja ima zadatak da utvrdi okolnosti pod kojima je u avionskoj nesreći u BiH poginuo bivši makedonski predsjednik Boris Trajkovski - javio je dopisnik Srne.
Na ovoj komisiji, prema informaciji iz Sobranja, biće razmijenjena mišljenja sa predsjednikom Mješovite komisije za istragu nesreće i ozbiljni incidenti u vazduhoplovstvu makedonskog Ministarstva transporta i veza.

U Makedoniji je pokrenut zahtjev za preispitivanje istrage u vezi sa pogibijom bivšeg predsjednika, nakon što je jedan švajcarski poslanik u evropskom parlamentu ustvrdio da u istrazi postoje neke nerazjašnjene činjenice.

Boris Trajkovski poginuo je u avionskoj nesreći kod Mostara 26. februara 2004. godine.

Komisija za ispitivanje uzroka nesreće makedonskog aviona, koju je formirao Savjet ministara BiH, zaključila je da je uzrok pada aviona bila "proceduralna greška pilotske ekipe u fazi slijetanja na mostarski aerodrom, koja je dovela do toga da avion udari u brdo".

Prema tom izvještaju, navedeno je i da avio-služba Vlade Makedonije nije radila prema međunarodnim propisima i standardima za vazdušni saobraćaj.

Tužilaštvo BiH, za avionsku nesreću kod Mostara, u kojoj su poginuli makedonski predsjednik Boris Trajkovski, šest članova delegacije i dva pilota, nikoga nije optužilo jer je istraga pokazala da nema elemenata za pokretanje krivičnog postupka.

Zajedno sa Trajkovskim u avionu marke "kinger" poginuli su Dimka Ilkova-Boškovič, Risto Blaževski i Anita Lozanovska - savjetnici u kabinetu predsjednika, Mile Krstevski, zaposlen u Ministarstvu inostranih poslova, Boris Velinov i Ace Velinovski, članovi obezbjeđenja predsjednika.

Avionom su upravljali piloti Marko Markovski i Branko Ivanovski.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: