{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Utvrđen uzrok pada aviona u kojem je bio Boris Trajkovski

S
3.9.2014. u 16:17
10
45
Utvrđen uzrok pada aviona u kojem je bio Boris Trajkovski
10
Utvrđen uzrok pada aviona u kojem je bio Boris Trajkovski
Mjesto pogibije Borisa Trajkovskog (Foto: Arhiv)
Omer Kulić, šef istražnog tima za utvrđivanje uzroka pada aviona sa makedonskim zvaničnicima 2004. godine kod Mostara, kada je nastradao i predsjednik te države Boris Trajkovski, rekao je da je ovaj tim uspio da u potpunosti utvrdi uzrok pada aviona i pogibije makedonskog predsjednika.
"Tačno smo utvrdili šta se desilo. U istrazi su obuhvaćeni svi akteri tog događaja, ne smijem da kažem ko je odgovoran, naš zadatak je da ispitamo kako se desio pad aviona, to ćemo ispričati i našem i makedonskom tužiocu, a njihova je odluka šta će dalje s tim raditi, jer to su svjetski standardi u ovakvim aktivnostima", rekao je Kulić Srni.

Prema njegovim riječima, istražni tim je locirao komletan događaj koji se desio i locirao sve učesnike u lancu tih događaja.

"Do kraja septembra izvještaj o istrazi predat ćemo Tužilaštvu BiH i domaćim vlastima, a nakon toga makedonskom tužiocu i makedonskim vlastima", rekao je Kulić.

Istraga o padu aviona "kinger" ponovo je otvorena na zahtjev Makedonije, a nakon prikupljenih dopunskih dokaza makedonskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Komisija za ispitivanje uzroka nesreće, koju je ranije formiralo Vijeće ministara BiH, zaključila je da je uzrok pada aviona bila "proceduralna greška pilotske ekipe u fazi slijetanja na mostarski aerodrom, koja je dovela do toga da avion udari u brdo".

U prvobitnoj istrazi, Tužilaštvo BiH za avionsku nesreću kod Mostara, u kojoj su poginuli Trajkovski, šest članova delegacije i dva pilota, nikoga nije optužilo, jer je istraga pokazala da nema elemenata za pokretanje krivičnog postupka.

Osim predsjednika Makedonije Borisa Trajkovskog, poginuli su i savjetnici iz njegovog kabineta Dimka Ilkova-Bošković, Risto Blaževski i Anita Lozanovska, radnik makedonskog MIP-a Mile Krstevski, članovi obezbjeđenja Boris Velinov i Ace Velinovski, kao i piloti Marko Markovski i Branko Ivanovski.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: