Driftanje krenulo po zlu
73

Uznemirujuće / Utrka strave u Zagrebu: Mladić jurio u BMW-u pa se zabio u publiku

Klix.ba
Royal Performance Motorsport organizovao je u nedjelju susret ljubitelja automobila na zagrebačkoj Radničkoj cesti. Parkiralište je pretvorenu u stazu za driftanje, a jedan mladić nije dobro uradio svoj posao i završio je među gledaocima, pokosivši dva muškarca i ženu.

"Taj dečko uopće nije trebao driftati. Svoj BMW izložio je među ostalima u hali i krenuo van. Bez dopuštenja je izašao na stazu i na kraju udario tri gledaoca", rekao je za 24sata.hr Tomislav Starešina, jedan od voditelja Royal Performance Motorsporta, autokluba u nastajanju.

Istakao je da su svi koji su se javili za drift morali potpisati izjavu o preuzimanju odgovornosti. Mladić koji je vozio BMW to nije učinio i bez dozvole je izašao na stazu.

"Precijenio se i izletio s poligona", kazao je Starešina.

Prema snimku jednog od svjedoka, ljudi u publici nisu uspjeli pobjeći automobilu koji je jurio na njih. Prvo je udario u gume koje su bile postavljene uz stazu, nakon čega je pokosio dva muškarca i ženu te ih bacio na tlo.

Tim medicinara je odmah pružio pomoć gledaocima i niko od povrijeđenih nije životno ugrožen. Muškarci imaju bolove u leđima i vratu, a djevojka je povrijedila nogu.

Automobil koji ih je udario više nije u voznom stanju. Kako se ne bi zapalio nakon udarca u beton, zasuli su ga prahom iz vatrogasnog aparata, a kasnije su ga premjestili.

"Vozač je priznao da je pogriješio i zasad je postupio ispravno. Ipak, on se više neće moći pojavljivati na ovakvim okupljanjima kao učesnik nego isključivo kao posjetilac", rekli su organizatori.

Ovo je drugo okupljanje ljubitelja automobila u Zagrebu. Propisi za vozače su izuzetno strogi, upravo zbog sigurnosti. Ipak, nije bilo zaštitne ograde između staze i publike, što se prema riječima saobraćajnih stručnjaka može smatrati propustom.