{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Usvajanje rezolucije o Kosovu mijenja odnose Beograda i Prištine"

F
10.9.2010. u 11:08
0
1
"Usvajanje rezolucije o Kosovu mijenja odnose Beograda i Prištine"
0
"Usvajanje rezolucije o Kosovu mijenja odnose Beograda i Prištine"
Jelko Kacin
Usvojena rezolucija o Kosovu u Generalnoj skupštini UN-a, koja je postignuta kao rezultat saradnje i pregovora Srbije i Evropske unije, otvara novo poglavlje u odnosima Beograda i Prištine, saopćio je u petak Jelko Kacin MEP, specijalni izvještač Evropskog parlamenta za Srbiju.
Kacin smatra da politika koja vodi dijalogu, a ne podizanju regionalnih tenzija, odmah daje vidljive pomake u stabilizaciji regije i stvaranju pozitivne atmosfere, te da nakon pozitivnoga i dugo očekivanog zaokreta vlasti u Beogradu moraju otpočeti politiku približavanja i dijaloga s Prištinom.

"Pozitivan razvoj događaja u odnosima Beograda i Prištine nužno će uticati i na stvaranje povoljnije ekonomske klime i rast stranih ulaganja kako u Srbiji, tako i na Kosovu, a konačan politički uspjeh predstavnika Beograda i Prištine će se ogledati u dinamici provođenja unutrašnjih reformi i približavanju članstva u EU-u", kazao je Kacin.

"S druge strane, izjave koje je ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić dao nakon usvajanja rezolucije ne odražavaju usaglašeni stav EU-a i Srbije. Nakon približavanja stavova Srbije i EU-a te ideje predstavljaju politiku prošlosti koja ne vodi rješavanju nagomilanih problema", naglasio je Kacin.

Kacin je poručio da srpski i albanski lideri moraju dokazati svojim biračkim tijelima odgovornost i spremnost da postave ne samo osnove za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, već i da razvijaju iskrene prijateljske odnose koji će svoj pun smisao dobiti tek sa članstvom u EU.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: