Regija
0

Ustavni sud Srbije odbacio prijedlog o zabrani navijačkih grupa

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Ustavni sud Srbije odbacio je prijedlog Republičkog javnog tužilaštva za zabranu 14 ekstremnih navijačkih podgrupa zbog nepostojanja ustavnih i zakonskih pretpostavki za vođenje postupka, objavljeno je na sajtu tog suda.

Ovom odlukom Ustavni sud se praktično proglasio nenadležnim za zabranu tih grupa.

Zahtjev za zabranu ekstremnih navijačkih podgrupa koje djeluju u okviru udruženja građana i van tih udruženja  16. oktobra 2009. godine podnio je tadašnji vršilac dužnosti republičkog tužioca Slobodan Radovanovoć.

Radovanović je tada predložio da Ustavni sud donese odluku o zabrani djelovanja i brisanja iz registra navijačkih podgrupa "Partizana", "Crvene zvezde" i "Rada", zbog "djelovanja koje je usmjereno na nasilno rušenje ustavnog poretka, kršenje zajamčenih ljudskih i manjinskih prava, izazivanja rasne, nacionalne i vjerske mržnje".

Prema obrazloženju tužioca, te podgrupe imaju obilježja kriminalnih bandi, koje nemaju ništa zajedničko sa sportom. 

On je u obrazloženju zahtjeva ukazao da se na skupovima tih navijačkih grupa dešavaju incidenti i ispoljava ksenofobija i homofobija, koje za posljedicu imaju fizičko nasilje nad građanima i strancima, zabranjeno Ustavom i Konvencijom o ljudskim pravima.

Radovanović je naveo da su ekstremne navijačke grupe postale "privatne armije koje služe za ubistva, sticanje dobiti krivičnim djelima i sprečavanje privatizacije klubova."
Ustavni sud je prijedlog tužilašva razmatrao 9. decembra prošle godine, ali je donošenje odluke odloženo, jer prijedlog sudije izvjestioca da se Ustavni sud proglasi nadležnim u tom predmetu nije dobio potrebnu većinu. Sudija izvjestilac, tadašnji predsjednik Ustavnog suda Dragiša Slijepčević smatrao je da je nadležnost moguća, na osnovu samog djelovanja neregistrovanih udruženja, odnosno podgrupa, ukoliko je njihovo djelovanje neustavno i protivzakonito.

U raspravi, je međutim, preovladalo mišljenje da je Ustavni sud nadležan samo za zabranu registrovanih udruženja, a da je krivično gonjenje i zabrana ekstremnih navijačkih grupa "krimogene strukture" kako ih je tužilac označio, regulisano Krivičnim zakonom.