Srbija
0

Ustavni sud se priprema zabraniti neke navijačke skupine

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ustavni sud Srbije (USS) održao je srijedu pripremnu sjednicu povodom zahtjeva zamjenika republičkog javnog tužitelja Slobodana Radovanovića za zabranu 14 ekstremnih navijačkih podskupina, rečeno je Tanjugu u tome sudu.

Zbog opsega i važnosti spornih ustavnopravnih pitanja u predmetu za zabranu ekstremnih navijačkih skupina i potrebe da se ona detaljno razjasne, na prijedlog suca izvjestitelja, rasprava će biti nastavljena iduće sedmice.

Pripremne sjednice, koje su zatvorene za javnost, jedan su od oblika rada USS-a i prema poslovniku o njegovom radu održavaju se radi razjašnjenja stanja stvari i spornih ustavnopravnih pitanja u određenom predmetu.

Prema članku 31. Poslovnika o radu u USS-u na pripremnoj sjednici sud utvrđuje ima li potrebe za održavanje javne rasprave ili konsultativnog sastanka, rok i datum održavanja i sudionike koje treba pozvati na javnu raspravu ili konsultativni sastanak.

Eventualno održavanje javne rasprave ili konsultativnog sastanka predlaže sudac izvjestitelj koji priprema i referat o spornom pitanju za pripremnu sjednicu.

Radovanović je 16. oktobra prošle godine podnio Ustavnom sudu prijedlog za zabranu djelovanja 14 ekstremnih navijačkih podskupina Partizana, Crvene zvezde i Rada, i predložio njihovo brisanje iz registra "zbog djelovanja koje je usmjereno na nasilno rušenje ustavnog poretka, kršenje zajamčenih ljudskih i manjinskih prava i izazivanja rasne, nacionalne i vjerske mržnje".

Zabrana se traži za podskupine upisane u Registar udruženja, društvenih i političkih organizacija - Alkatraz, Belgrade Boys, Ludaci Padinska Skela, Ultra Boys, Ultras, Anti Romi, Souht Family, Head Hunters, Irricucibili-NBG, Shadows, Extreme Boys, Čuvari časti i Brain Damage.

Također je zatražena zabrana navijačke podskupine United Force 1987, koja nije registrirana u okviru nekog udruženja već je organizirana na teritorijalnom principu po mjestu stanovanja.

Pred Ustavnim sudom Srbije se nalaze i zahtjevi za zabranu ekstremnih desničarsklih organizacija Nacionalni stroj i 13-89.