Prekršio odluke
38

Ustavni sud Hrvatske upozorio da Milanović ne može biti mandatar za sastav nove vlade čak i ako podnese ostavku

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ustavni sud Hrvatske danas je održao press konferenciju, na kojoj je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović kazao da zbog ponašanja Zoran Milanović ne može biti mandatar za novog premijera Hrvatske, čak i ako podnese ostavku na predsjedničku funkciju.

"Ustavni sud upozorio je 18. marta Milanovića da njegovo kandidovanje na listi bilo koje stranke ili liste te isticanje njega kao kandidata za premijera je nespojivo s njegovim ovlastima predsjednika. Upozoren je da mora podnijeti ostavku ako se odluči kandidirati. Ustavni sud pozvao je predsjednika i SDP da prestanu s aktivnostima koje su suprotne Ustavu", rekao je Šeparović na početku, prenosi Index.hr.

Ustavni sud utvrđuje da je SDP postupala po upozorenju Ustavnog suda, rekao je Šeparović.

"Milanović je kršio Ustav. Ne samo da nije poštivao odluku Ustavnog suda, već se stavio u poziciju sudionika na izborima. Tokom cijele kampanje on je postupao suprotno Ustavu", kažu. Ustavni sud utvrđuje da se svojim izjavama predsjednik republike, a da prethodno nije podnio ostavku, doveo u poziciju da ne može biti mandatar niti predsjednik vlade", rekao je Šeparović.

Krenula su pitanja. Šeparović je upitan što ako Milanović da ostavku.

"Svatko je dužan držati se Ustava i zakona. Ustav je iznad svih. Predsjednik je pravodobno upozoren da može sudjelovati u kampanji, ali da mora podnijeti ostavku. Sad je gotovo. On više ne može biti mandatar", pojasnio je Šeparović.

Naveo je da će po potrebi Ustavni sud donijeti posebnu odluku.

"On je sada i predsjednik, ali i da je, kako je sam naveo, mandatar. Prema ustavu, predsjednik povjerava mandat onome ko na temelju obavljenih konzultacija, to je bitno, donese potpise. On ne može istodobno sudjelovati u konzultacijama u kojima bi bio i predsjednik i budući mandatar", rekao je Šeparović.

Šeparović je rekao da bi, u slučaju da zastupnici donesu 76 potpisa s željom da Milanović bude mandatar, Ustavni sud takvu odluku mogao ponišiti.

Dakle, kako je Šeparović rekao, i u slučaju da da ostavku, Milanović ne može biti mandatar.

"Možemo poništiti odluku o dodjeli mandata Milanoviću. Ako privremeni predsjednik da mandat za sastav vlade Milanoviću, Ustavni sud može to poništiti. Ako sabor izglasa povjerenje vladi u kojoj bi premijer bio Milanović, Ustavni sud to može ponišititi. Ja ne kažem da će se to dogoditi ,nego da bi se to moglo dogoditi", rekao je predsjednik Ustavnog suda.