Vuk Jeremić
0

Uskraćeno gostoprimstvo ambasadoru Crne Gore

FENA
Srbija će uskratiti gostoprimstvo ambasadoru Crne Gore u Beogradu nakon odluke ove zemlje da prizna jednostranu nezavisnost Kosova, izjavio je večeras ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić.

"Vlada Srbije je donijela odluku da obavijesti Podgoricu da prisustvo njenog zvaničnog predstavnika u Beogradu više nije poželjno", izjavio je ministar Jeremić agenciji Tanjug.

"Ovo je korak predviđen Akcionim planom Vlade Srbije. Mi smatramo da ovaj potez predstavlja adekvatnu mjeru s obzirom na to da zemlje regije imaju posebnu odgovornost za očuvanje mira i stabilnosti na Balkanu", dodao je Jeremić.

Jeremić je napomenuo da je odluka Crne Gore da prizna jednostranu nezavisnost Kosova teža utoliko što je Generalnoj skupštini UN sinoć usvojena rezolucija Srbije da se od Međunarodnog suda pravde zatraži savjetodavno mišljenje o legalnosti proglašenja nezavisnosti.

"Ova odluka je donijeta pod pritiskom onih čije su ideje i gledanje na kosovski problem poražene prilikom glasanja na Generalnoj skupštini. Pošto su ti pritisci odnijeli prevagu pri odlučivanju Vlade Crne Gore, mi smo se odlučili na ovakav korak", dodao je Jeremić.

"Moramo pokazati čvrstinu i odlučnost u odbrani našeg teritorijalnog integriteta i suverentiteta i nakon glasanja u Generalnoj skupštini UN naša reakcija na svako ugrožavanje našeg teritorijalnog integriteta biće odlučna", napomenuo je šef srpske diplomatije.