Slovenija
0

Uskoro spomenik Janezu Drnovšeku

FENA
U Sloveniji će ovih dana biti postavljen prvi spomenik Janezu Drnovšeku - u mjestu Zagorje ob Savi, gdje je dugogodišnji premijer i predsjednik države pokopan nakon smrti krajem februara, poslije dugogodišnje borbe s rakom, piše u ponedjeljak ljubljanski magazin "Reporter".

Skulpturu Janeza Drnovšeka (1950-2008) izradio je akademski kipar Mirsad Begić koji sada dovršava detalje brončanog odljeva, a sredinom tjedna u gradskom parku bit će postavljen postament za spomenik.

"Za Janeza Drnovšeka bila je karakteristična njegova asketska konstitucija, a način kako kip izražava njegovu osobnost vidjet će se nakon postavljanja u prostor", izjavio je za "Reporter" Begić koji je Drnovšeka prikazao u njegovoj karakterističnoj pozi i izrazom na licu u kojemu se ogledaju koncentriranost i suzdržanost.

Begić, rođen u Glamoču u BiH, jedan je od najvećih slovenskih suvremenih kipara i autor niza nagrađivanih radova. U svojim je djelima među ostalim prikazao značajne povijesne figure poput reformatora Primoža Trubara. Široj je publici poznat i po reljefu s likovima slovenskih biskupa na vratima ljubljanske katedrale koja su postavljena povodom posjeta Ivana Pavla II. 1996. godine.

Spomenik Janezu Drnovšeku trebao bi biti otkriven povodom dana općine Zagorje ob Savi 8. augusta, piše slovenski magazin.