{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uskoro ratifikacija hrvatskog ugovora o pridruživanju EU

F
9.9.2008. u 17:14
0
0
Uskoro ratifikacija hrvatskog ugovora o pridruživanju EU
0
Uskoro ratifikacija hrvatskog ugovora o pridruživanju EU
Estonija će uskoro ratificirati hrvatski ugovor o pridruživanju NATO-u i dvije će zemlje uskoro biti partneri u NATO-u kao što su već partneri u međunarodnim mirovnim misijama, rekao je u utorak u Zagrebu nakon sastanka s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom estonski premijer Andrus Ansip.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
"Estonija i Hrvatska već partnerski sarađuju u mirovnim misijama, poput one u Afganistanu, a siguran sam da ćemo uskoro, kad estonski parlament ratificira hrvatski ugovor, biti i partneri u NATO-u", rekao je Ansip.

Prema njegovim riječima, Estonija snažno podupire hrvatsko približavanje Europskoj uniji i vjeruje da će Hrvatska uspjeti dovršiti otvaranje svih preostalih pregovaračkih poglavlja s EU-om do kraja ove godine, a u 2009. ih i zatvarati.

"Mi ćemo učiniti sve, ali ne ovisi sve o nama, nego i o drugoj strani, Evropska komisija to mora verificirati", rekao je hrvatski premijer Ivo Sanader naglasivši da je Hrvatska od preostalih 12 neotvorenih poglavlja već predala pregovaračka stajališta za njih sedam, a za još dva predat će u septembru.

Osim saradnje na području turizma, Hrvatska se nada unapređenju ekonomske saradnje s Estonijom, rekao je Sanader i najavio ekonomski forum na kojem će u utorak popodne u Zagrebu učestvovati estonski i hrvatski ekonomisti.

Dvojica su čelnika razgovarala o stanju u Gruziji u koju su u augustu ušle ruske snage nakon spora oko Južne Osetije i Abhazije, dviju gruzijskih pokrajina koje uz rusku potporu traže nezavisnost.

"Razdoblje poslijehladnoratovskoga mira završilo je i nakon 8. augusta stvari su postale složenije i više ništa nije isto", rekao je Ansip i dodao da "se zbog toga svi moramo zabrinuti".

"Hrvatska financijski pomaže Gruziji i to će i nastaviti, a pomagat će u rješavanju te situacije i kroz Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda čija je trenutačno nestalna članica", rekao je Sanader.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: