{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uskoro ratifikacija hrvatskog ugovora o pridruživanju EU

F
9.9.2008. u 17:14
0
0
Uskoro ratifikacija hrvatskog ugovora o pridruživanju EU
0
Uskoro ratifikacija hrvatskog ugovora o pridruživanju EU
Estonija će uskoro ratificirati hrvatski ugovor o pridruživanju NATO-u i dvije će zemlje uskoro biti partneri u NATO-u kao što su već partneri u međunarodnim mirovnim misijama, rekao je u utorak u Zagrebu nakon sastanka s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom estonski premijer Andrus Ansip.
"Estonija i Hrvatska već partnerski sarađuju u mirovnim misijama, poput one u Afganistanu, a siguran sam da ćemo uskoro, kad estonski parlament ratificira hrvatski ugovor, biti i partneri u NATO-u", rekao je Ansip.

Prema njegovim riječima, Estonija snažno podupire hrvatsko približavanje Europskoj uniji i vjeruje da će Hrvatska uspjeti dovršiti otvaranje svih preostalih pregovaračkih poglavlja s EU-om do kraja ove godine, a u 2009. ih i zatvarati.

"Mi ćemo učiniti sve, ali ne ovisi sve o nama, nego i o drugoj strani, Evropska komisija to mora verificirati", rekao je hrvatski premijer Ivo Sanader naglasivši da je Hrvatska od preostalih 12 neotvorenih poglavlja već predala pregovaračka stajališta za njih sedam, a za još dva predat će u septembru.

Osim saradnje na području turizma, Hrvatska se nada unapređenju ekonomske saradnje s Estonijom, rekao je Sanader i najavio ekonomski forum na kojem će u utorak popodne u Zagrebu učestvovati estonski i hrvatski ekonomisti.

Dvojica su čelnika razgovarala o stanju u Gruziji u koju su u augustu ušle ruske snage nakon spora oko Južne Osetije i Abhazije, dviju gruzijskih pokrajina koje uz rusku potporu traže nezavisnost.

"Razdoblje poslijehladnoratovskoga mira završilo je i nakon 8. augusta stvari su postale složenije i više ništa nije isto", rekao je Ansip i dodao da "se zbog toga svi moramo zabrinuti".

"Hrvatska financijski pomaže Gruziji i to će i nastaviti, a pomagat će u rješavanju te situacije i kroz Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda čija je trenutačno nestalna članica", rekao je Sanader.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: