{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uskoro jedinstveni pravopis u Hrvatskoj

A
2.4.2013. u 18:21
0
3
Uskoro jedinstveni pravopis u Hrvatskoj
0
Uskoro jedinstveni pravopis u Hrvatskoj
Novi hrvatski pravopis, sudeći prema najavi, jedinstveni, koji su izradili naučnici Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, bit će predstavljen širokoj javnosti 15. aprila u Hrvatskom državnom arhivu i putem interneta.
Voditelj radne grupe za izradu Hrvatskog pravopisa i direktor IHJJ-a dr. Željko Jozić izjavio je da će se pravopis naći na mrežnim stranicama IHJJ-a kako bi se potaknuo dijalog stručnjaka jezikoslovaca i govornika hrvatskog jezika te napokon postigao jedinstven dogovor oko dvojbenih pravopisnih pravila u jeziku.

Izrada pravopisa započela je u julu 2012., a cilj Instituta i ravnatelja Jozića je završiti ga prije julskog ulaska Hrvatske u Evropsku uniju te, kako je rekao direktor, "da on bude besplatan i javno dostupan na internetu“.

Pravopis je predan Stručnom vijeću Instituta na uvid i razmatranje nakon čega se očekuje konačno usvajanje teksta s manjim izmjenama ili pak nepromijenjenog. Uporedo s javnom raspravom, tekst radne verzije pravopisa bit će poslan svim relevantnim autorima i institucijama s područja jezika i jezikoslovlja, kao i medijima.

Trenutno je u Hrvatskoj na snazi nekoliko ravnopravno tretiranih pravopisa među kojima postoje određena nesuglasja, a različito ih primjenjuju različite institucije. Nastavak je ovo standardizacije hrvatskog jezika koji je proživio turbulentna vremena od devedesetih do danas.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: