{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uskoro jedinstveni pravopis u Hrvatskoj

A
2.4.2013. u 18:21
0
3
Uskoro jedinstveni pravopis u Hrvatskoj
0
Uskoro jedinstveni pravopis u Hrvatskoj
Novi hrvatski pravopis, sudeći prema najavi, jedinstveni, koji su izradili naučnici Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, bit će predstavljen širokoj javnosti 15. aprila u Hrvatskom državnom arhivu i putem interneta.
Voditelj radne grupe za izradu Hrvatskog pravopisa i direktor IHJJ-a dr. Željko Jozić izjavio je da će se pravopis naći na mrežnim stranicama IHJJ-a kako bi se potaknuo dijalog stručnjaka jezikoslovaca i govornika hrvatskog jezika te napokon postigao jedinstven dogovor oko dvojbenih pravopisnih pravila u jeziku.

Izrada pravopisa započela je u julu 2012., a cilj Instituta i ravnatelja Jozića je završiti ga prije julskog ulaska Hrvatske u Evropsku uniju te, kako je rekao direktor, "da on bude besplatan i javno dostupan na internetu“.

Pravopis je predan Stručnom vijeću Instituta na uvid i razmatranje nakon čega se očekuje konačno usvajanje teksta s manjim izmjenama ili pak nepromijenjenog. Uporedo s javnom raspravom, tekst radne verzije pravopisa bit će poslan svim relevantnim autorima i institucijama s područja jezika i jezikoslovlja, kao i medijima.

Trenutno je u Hrvatskoj na snazi nekoliko ravnopravno tretiranih pravopisa među kojima postoje određena nesuglasja, a različito ih primjenjuju različite institucije. Nastavak je ovo standardizacije hrvatskog jezika koji je proživio turbulentna vremena od devedesetih do danas.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: