Ivo Josipović
0

Uskoro iz Hrvatske u Srbiju s ličnom kartom

SRNA
Kandidat Socijaldemokratske partije za predsjednika Hrvatske Ivo Josipović smatra da nije daleko dan kada će hrvatski i građani Srbije granicu prelaziti samo s ličnim kartama.

"Hrvatskoj je u interesu da u nju dolazi što više ljudi iz Srbije, posebno kao turista. I jednoj i drugoj zemlji stalo je do saradnje, kako kulturne tako i privredne. Mislim da u tom smislu mostovi saradnje trebaju biti manjine, hrvatske u Srbiji i srpske u Hrvatskoj", izjavio je Josipović.

On je odbacio navode da "ksenofobična" izjava splitskog gradonačelnika Željka Keruma vraća dvije države u devedesete godine prošlog vijeka.

"Hrvatska ne diše sa Kerumom, što jasno ukazuje sveopšta osuda! Moramo biti svjesni da će takvih i sličnih ekscesa biti, poput tuče školaraca u Pragu ili kada su meni svojevremeno u Srbiji slomili retrovizor i izgrebali auto", zaključio je Josipović za novosadski "Dnevnik".

On je dodao da je važno reagovati na ovakve ekscese i biti svjestan da oni nisu potencijalna opasnost za dobre odnose Hrvatske i Srbije.

Josipović je proteklog vikenda gostovao na tribini Otvorenog univerziteta u Subotici, pod nazivom "Ostvarivanje manjinskih prava u konekstu evropskih integracija - iskustva Hrvatske".