Podgorica
0

Uskoro diplomatski odnosi s Kosovom

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Crna Gora uskoro bi trebala uspostaviti diplomatske odnose s Kosovom, piše u srijedu podgorički dnevnik Vijesti, navodeći da je crnogorska vlada je zadužila svoje ministarstvo vanjskih poslova za uspostavu diplomatskih odnosa s novom balkanskom državom koju je priznala u listopadu 2008.

Kako prenose podgoričke Vijesti, pozivajući se na godišnje izvješće o realizaciji IPAP-a, dokumenta koji se odnosi na učinak Crne Gore u približavanju NATO-u, u tijeku su razgovori predstavnika dviju država oko otvaranja novog putnog smjera i izgradnje dva zajednička granična prijelaza.

"EU je već sačinio projekt za granični prijelaz Rožaje-Kula-Peć, a u tijeku je utvrđivanje lokacije još jednog zajedničkog graničnog prijelaza - Kućište, na putu Murino-Čakor-Peć, i stvaranje uvjeta za otvaranje i tog putnog pravca", navodi list.

"U izvješću se kao prioritet suradnje s Kosovom za razdoblje 2008/09. godine predviđa "razvijanje suradnje s UNMIK/ Kosovom", prenose Vijesti.

Crna Gora priznala je Kosovo kao neovisnu državu 9. listopada prošle godine, a crnogorski predsjednik Filip Vujanović nedavno je upozorio da bi prije uspostave diplomatskih odnosa Priština trebala riješiti status crnogorske manjine u toj novoj balkanskoj državi. Po pisanju podgoričkog lista, u dokumentu u kojem se najavljuje uspostava diplomatskih odnosa ne spominju se nikakvi uvjeti.

List dodaje kako će u idućem razdoblju biti intenzivirana i suradnja crnogorske policije s novim kosovskim snagama sigurnosti, posebice u sprječavanju prekograničnog kriminala i borbe protiv trgovine drogom.