|

USKOK zatražio blokadu imovine Ive Sanadera

USKOK zatražio blokadu imovine Ive Sanadera
0
S
SRNA
11.12.2010. u 16:36
5
komentara
0

dijeljenja
USKOK zatražio blokadu imovine Ive Sanadera Ivo Sanader
Kancelarija za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala zatražila je od Županijskog suda u Zagrebu da blokira imovinu bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera.
USKOK je nalog da se Sanaderu zabrani raspolaganje svime što je prijavio u imovinskoj kartici uputio sudu još u srijedu, 8. decembra na dan kada je donio nalog o provođenju istrage protiv bivšeg premijera.

Sanader je u imovinskoj kartici prijavio suvlasništvo nad dvije kompanije u Zagrebu i jednoj u Austriji. Kao sjedište kompanija prijavio je poslovni prostor u Zagrebu vrijedan 900.000 eura.

Bivšem hrvatskom premijeru bi moglo da bude blokirano raspolaganje stanovima u Splitu i Zagrebu, a neće moći da koristiti ni 281.000 kuna, te 125.000 eura koje je u imovinskoj kartici prijavio da posjeduje.

Državno tužilaštvo Salcburga saopštilo je da je dežurni sudija danas saslušao Sanadera i odredio mu pritvor pred izručenje od najmanje 14 dana.

Za sada je nejasno koliko će Sanader ostati u austrijskom zatvoru. "Proces bi mogao relativno brzo da bude okončan ako pristane na izručenje", poručili su iz kancelarije javnog tužioca Salzburga i objasnili da čekaju da im iz Zagreba pošalju dokumenta.

Šef zatvora u Salzburgu Dietmar Knebel rekao je da su prvi pregledi pokazali da je Sanader u dobrom medicinskom i psihičkom stanju.

Bivši hrvatski premijer, kako navode njemački mediji, dijeli zatvorsku ćeliju u Salzburgu sa jednim licem koje je optuženo za krađu.

Sanader je uhapšen juče nešto prije 16.00 sati, na osnovu međunarodne potjernice, u blizini naplatnih kućica kod tunela na autoputu u austrijskoj pokrajini Salzburg.

Osumnjičen je za zloupotrebu položaja i ovlaštenja i umiješanost u više korupcijskih afera, zbog čega mu je Županijski sud u Zagrebu odredio jednomjesečni pritvor.

Zagrebački "Jutarnji list" piše da se istragom koja je vođena protiv bivšeg premijera došlo do podatka da se na računima Sanaderovih kćerki Petre i Brune nalazi više od milion kuna (oko 135.000 eura).

List navodi da se istraga protiv bivšeg premijera bavi i tačnim utvrđivanjem njegove imovine, ali i imovine njegove uže i šire familije.

USKOK u okviru svoje istrage detaljno pokušava da rekonstruiše imovinu porodice Sanader i porodice njegove supruge Mirjane.
Prijavi grešku


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...