Regija
0

USKOK uložio žalbu: Ivi Sanaderu prihvaćena kaucija, uskoro na slobodi

Klix.ba
Ivo Sanader (Foto: Arhiv)
Ivo Sanader (Foto: Arhiv)
Županijski sud u Zagrebu odobrio je kauciju za Ivu Sanadera, a USKOK je najavio žalbu. Ukoliko se ne prihvati USKOK-ova žalba, Sanader će biti pušten na slobodu na temelju garancije u nekretninama koje je predao.

Vanraspravno vijeće na čelu sa sudijom Ivanom Turudićem prihvatilo je ponuđene nekretnine kao kauciju. USKOK je najavio žalbu jer smatra da je riječ o nezakonitim nekretninama koje ne mogu biti garancija. Rok za žalbu počinje teći nakon što pismenu kopiju rješenja bude upućen strankama tako da se pretpostavlja da Sanader ne može na slobodu prije kraja sljedeće sedmice.

Ukoliko rješenje o prihvatanju ponuđene kaucije postane pravomoćno, mora se upisati hipoteka na navedene nekretnine, a Sanader mora biti pozvan ponovno na sud gdje će sudu obećati da neće bježati i tek nakon toga mogao bi na slobodu. Njegovi advokati nisu željeli komentirati odluku vanraspravnog vijeća, piše Dnevnik.hr.

Nakon što je odbilo dva ranija prijedloga za Sanaderovu kauciju vanraspravno vijeće u utorak je prihvatilo da se bivši premijer Republike Hrvatske može braniti sa slobode uz upis hiopoteke na nekretnine njegove supruge, bivšeg predsjednika Sabora Luke Bebića, nekadašnjih HDZ-ovh saborskih zastupnika Jerka Rošina i Maria Zubovića te Jerka Duška Suića.

Sjednica vanraspravnog vijeća počela je u ponedjeljak, a zbog niza USKOK-ovih primjedbi, prvenstveno u odnosu na stan Mirjane Sanader odnosno jednu trećinu porodične kuće u Kozarčevoj ulici, na sudu je prije odluke ispitan sudski vještak PBZ nekretnina.

No, prihvatanje kaucije ne znači da će Sanader automatizmom izaći iz Remetinca u kojem je, bez prestanka, od novembra 2012. kada mu je izrečena prva, naknadno ukinuta presuda u slučajevima Hypo i Ina-MOL. Prije toga Sanader je zbog bijega krajem 2010. bio pritvoren u Austriji te je nakon izručenja u julu 2011. bio u Remetincu do decembra iste godine kada se, do prve presude, također branio sa slobode uz identičnu kauciju od 12,4 miliona kuna.

Prije Sanaderova puštanja na slobodu odluka vanraspravnog vijeća mora biti poslana njegovim advokatima i Uskoku te nakon isteka žalbenih rokova postati pravomoćna. Tek tada u zemljišne se knjige mogu upisati hipoteke na ponuđene nekretnine, a Sanader treba biti pozvan na sud kako bi obećao da neće bježati i da će se, prema uputama Vrhovnog suda, svakog mjeseca javljati predmetnoj sudinici.