Zbog prekršaja na granici sa BiH
0

USKOK pokrenuo istragu protiv 44 osobe

SRNA
Hrvatska Kancelarija za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminaliteta (USKOK) pokrenula je istrage protiv 44 osobe zbog carinskih prekršaja na granici sa BiH.

Osumnjičeni, od kojih su 37 hrvatski državljani, a sedmorica državljani BiH, terete se za kriminalne djelatnosti u vezi sa uvozom različitih vrsta roba iz BiH u Hrvatsku na području graničnog prelaza Stara Gradiška bez carinskog nadzora, dokumentacije i naplate carinskih davanja, saopšteno je iz USKOK-a.

"Postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni carinski i policijski službenici, od 7. aprila do 15. septembra, na području graničnog prelaza Stara Gradiška, u više navrata ostalim osumnjičenim, u cilju pribavljanja protivpravne imovinske koristi, omogućili uvoz različitih vrsta roba iz BiH u Hrvatsku bez carinskog nadzora, potrebne dokumentacije i naplate zakonom propisanih carinskih davanja", navodi se u saopštenju.

Oni se terete za zloupotrebu položaja i ovlašćenja, podsticanja i pomaganja u toj zloupotrebi, protivzakonitog posredovanja, izbjegavanja i podsticanja na izbjegavanje carinskog nadzora, prevaru, podsticanja i pomaganja u prevari, davanje i primanje mita, davanje i podsticanje na davanje lažnog iskaza.

USKOK je predložio istražnom sudiji Županijskog suda u Osijeku određivanje istražnog zatvora protiv petorice osumnjičenih.