Optužene 33 osobe
0

USKOK podigao treću optužnicu u slučaju Indeks

FENA
Hrvatski Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) u tzv. slučaju Indeks podigao je treću optužnicu kojom su za korupciju na zagrebačkom Fakultetu prometnih znanosti, odnosno za primanje i davanje mita, optužene 33 osobe, među kojima i deset profesora tog fakulteta.

USKOK je danas priopštio da je nakon provedene istrage, tokom koje su donesene dvije presude u istrazi, pred zagrebačkim Županijskim sudom podigao optužnicu protiv deset profesora i zaposlenice studentske referade Fakulteta prometnih znanosti, jedanaest posrednika, devetero studenata navedenog fakulteta te oca i tasta dvojice studenata.

Optuženi su za udruživanje radi počinjenja kaznenih djela, davanje i primanje mita, protuzakonito posredovanje i zloupotrebu položaja i ovlasti te poticanje na zloupotrebu položaja i ovlasti.

Osmero posrednika tereti se da su tokom 2007. i 2008. u Zagrebu organizirali grupu radi počinjenja kaznenih djela (posredovanje pri upisu na fakultet ili ocjenu), a još dvojicu posrednika da su pripadali navedenoj grupi.

U optužnici stoji da je osmero posrednika s profesorima povezivalo osobe koje su bile zainteresirane platiti siguran upis na fakultet bez obzira na ostvareni rezultat prijemnog ispita.

S profesorima su povezali i veći broj studenata te s njima (profesorima) dogovarali da će, za novac ili neke druge koristi ili usluge, studente koje preporuče bez regularnog polaganja ispita ocijeniti prolaznom ocjenom. Opisano pogodovanje optuženi profesori su dogovarali za kolegije koje sami predaju, ali i da će takve pogodnosti osigurati kod drugih profesora na fakultetu.

U skladu sa prethodnim dogovorom, posrednici su od većeg broja studenata preuzimali indekse i novac, a dio novca koji su im studenti i druge osobe predavali za profesore zadržavali su za sebe kao posredničku proviziju.

Iznosi koji su predavani posrednicima, ovisno od zatražene usluge, kretali su se od 200 eura do 700 eura za upisivanje ocjene iz jednog predmeta, pa do 2000 eura za upisivanje ocjena iz više predmeta, kažu u USKOK-u.

Prva optužnica u slučaju Indeks podignuta je početkom prosinca prošle godine i njom je za kupovinu upisa na zagrebačkom Fakultetu prometnih znanosti optuženo 16 osoba, a drugu optužnicu, kojom su za primanje i davanje mita na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu optužene 23 osobe, USKOK je podigao prije pet dana.