Lider SPP-a
16

Usame Zukorlić brani Dritana Abazovića: Htio je uputiti poruku negatorima genocida

S. Š. U.
Izvor: Twitter/Usame Zukorlić
Izvor: Twitter/Usame Zukorlić
U odbranu crnogorskog premijera Dritna Abazovića nakon jučerašnje sporne izjave o tome ko je počinio genocid u Srebrenici, stao je sin preminulog Muamera Zukorlića, Usame Zukorlić lider Stranke pravde i pomirenja.
Tokom jučerašnjeg obilježavanja 27. godišnjice genocida u Srebrenici, premijer Crne Gore Dritan Abazović kazao je da genocid nisu počinile "vojske, već politike" te da on nije izvršen "ne nad Bošnjacima već nad ljudima".

Iako su brojni zvaničnici iz BiH i Crne Gore osudili takvu izjavu, Zukorlić smatra kako namjera Abazovića nije bila da kaže nešto ružno.

"Hajka na premijera Crne Gore Dritan Abazovic zbog izjave u Potočarima u kojoj kaže 'genocid nije počinjen nad Bošnjacima, nego nad ljudima', je čist primjer kako funkcionira medijska mašinerija. Nemam puno razloga da branim Dritana. Imao bih možda više razloga da ga ne branim. Jel mogao možda bolje da se izrazi, mogao je. Jel kontradiktorno to što je izjavio sa definicijom genocida. Jeste. Ali", istakao je Zukorlić.

Navodi kako je bio prisutan i slušao cijeli Abazovićev govor te da smatra kako namjera crnogorskog premijera nije bila da kaže nešto ružno.

"Htio je uputiti poruku negatorima genocida da na ubijene ne gledaju kao na pripadnike jedne nacije, već kao na ljude. Da se ne dehumaniziraju ubijeni zbog toga što pripadaju bošnjačkom narodu. Možemo mi njega voljeti ili ne voljeti, ali nemojmo biti nepravedni. Ne sviđa mi se ovo negostoprimstvo određenih politika kada im dođe vođa jednog naroda ili jedne države u Srebrenicu. Kako ono bješe u tradiciji Bošnjaka da se ophode prema gostu, pa makar i dušmanin bio", pita Zukorlić.

Lider Stranke pravde i pomirenja očigledno smatra kako narod koji je žrtva najvećeg zločina u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, treba da bude nijem na tuđe kvalifikacije ili interpretacije događaja od prije skoro 30 godine, opisujući reakcije svih onih koji poznaju pravnu definiciju genocida kao "negostoprimstvo".