Regija
1

Ured za Kosovo i Metohiju traži reakciju KFOR-a i EULEX-a

FENA
Ured za Kosovo i Metohiju srbijanske Vlade zatražio je od Eulexa i Kfora da pronađe i uhapsi osobe koje su danas bacile molotovljeve koktele u sjevernom delu Kosovske Mitrovice, te da se osigura mir i sigurnost za Srbe i njihovu imovinu na Kosovu .

U saopćenju Ureda za Kosovo ističe se da su za današnji napad na vozila Civilne zaštite u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovici odgovorne dvije osobe.

Vozila Civilne zaštite na koja su danas oko 7.20 sati bačeni molotovljevi kokteli nisu oštećena, a Tanjugov dopisnik navodi da su svjedoci vidjeli jednog napadača kako bježi preko pješačkog mosta u južni dio Kosovske Mitrovice, većinski nastanjen Albancima.

Ured za Kosovo upozorio je i na današnji incident u Pasjanu, dan uoči ponovljenih lokalnih izbora za gradonačelnika Parteša, gdje su, kako se navodi u saopćenju, aktivist SLS, u pratnji policije, prijetio simpatizerima liste Srpska, koju podržava srbijanska Vlada.

"Napetost u Pasjanu je velika, narod je uznemiren i situacija se svakog časa može oteti kontroli. Tražimo da međunarodna zajednica, u interesu svih građana na Kosovu i Metohiji, više ne zatvara oči pred nasiljem, već da osigura mir i sigurnost za sve koji žive na Kosovu", navodi se u saopćenju.