{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Upozorenje Slovenije se mora ozbiljno shvatiti

F
FENA
12.12.2008. u 13:40
0
1
Upozorenje Slovenije se mora ozbiljno shvatiti
0
Upozorenje Slovenije se mora ozbiljno shvatiti
Foto: Reuters
Stranka bivšeg slovenskog premijera Janeza Janše objavila je u petak da je njen čelnik u četvrtak na susretu lidera Europske pučke stranke (EPP) u Bruxellesu upozorio kako Hrvatska mora iz pregovaračkog procesa s Europskom komisijom "povući sporne dokumente" koji prejudiciraju granicu, te "vrlo ozbiljno shvatiti" slovenska upozorenja da se ne radi o bilateralnom nego europsko-hrvatskom sporu.
"Prilikom rasprave o širenju Europske unije Janša je upozorio da Hrvatska, ako želi postići napredak u otvaranju i zatvaranju određenih pregovaračkih poglavlja gdje Slovenija ima rezerve, mora do zatvaranja pregovora povući sporne dokumente iz gradiva koji bi mogli prejudicirati pitanje međudržavne granice", navela je u priopćenju za javnost Janšina Slovenska demokratska stranka.

"Janša je upozorio na činjenicu da i Hrvatska i EU to pitanje moraju uzimati vrlo ozbiljno budući da Slovenija neće popuštati. Obveze koje je Hrvatska potvrdila u pregovaračkom procesu ne mogu se proglašavati bilateralnim pitanjem dviju država", navodi Janšina stranka, dodajući da bi sadašnji zaplet trebalo rješavati po formuli po kojoj je riješeno pitanje ZERP-a.

Isto tako, Janšina stranka naglasila je u izjavi da njen predsjednik u Bruxellesu "nije dao izjavu nijednom mediju ili hrvatskom novinaru".

Neki su slovenski mediji objavili informaciju da je hrvatski premijer Ivo Sanader u Bruxellesu izjavio da su lideri EPP-a jednoglasno prihvatili izjavu kojom su podržali zaključivanje pregovora EU-a i Hrvatske do kraja iduće godine i u njoj naglasili da se bilateralni problemi ne smiju stavljati na pregovarački stol. Neke su televizijske postaje u Sloveniji to popratile kadrovima susreta Sanadera i Janše prošle godine na Bledu, kada su načelno dogovorili da se granični prijepor dadne na prosudbu Međunarodnog suda pravde (ICJ) u Den Haagu.

Iako sadašnji premijer Borut Pahor često ističe da u vezi odnosa s Hrvatskom zagovara dijalog s oporbom i kontinuitet u odnosu na Janšinu vladu, u Sloveniji se često iznosi teza kako je Janša imao "popustljive" pozicije prema pitanju rješavanja granice i da je oslabio osnovu koju su tzv. parafiranim sporazumom Drnovšek-Račan postigle ranije vlade lijevog centra.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: