Regija
0

Upad u ambasadu SAD-a u Beogradu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Nekoliko stotina učesnika mitinga "Kosovo je Srbija", koji je u četvrtak uvečer okončan u Beogradu, prodrlo je u zgradu ambasade Sjedinjenih Država i zapalilo nekoliko ureda, javljaju strane agencije.

Ambasada je u trenutku napada bila zatvorena i bez osiguranja, prenio je BBC.

Maskirani napadači su pokušali izbaciti namještaj iz ambasade a strane agencije javljaju da se na meti iste grupe napadača našla i ambasada Hrvatske koja se nalazi u neposrednoj blizini.

Jedan od napadače je, kako se navodi, uspio da se popne uza zid i skine američku zastavu.

Specijalne snage policije u blindiranim džipovima su se tokom večeri pojavile na ulici i bacile suzavac kako bi rastjerale demonstrante.

Agencija Reuters je nešto ranije javila da je oko trista demonstranata kamenicama i željeznim šipkama napalo zgradu američke ambasade i demoliralo dvije stražarske kućice na trotoaru ispred zgrade.

Glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack je pozvao vladu Srbije da zaštiti ambasadu SAD-a.

McCormack je kazao da je vatra podmetnuta u konzularnom dijelu diplomatskog predstavništva, da se američki ambasador u Srbiji nalazi kod kuće i da je sve vrijeme u kontaktu s Washingtonom.

Agencija Associated Press je javila da su vatrogasci u međuvremenu uspjeli ugasiti vatru u američkoj ambasadi u Beogradu.