Regija
0

Unuk Edvarda Kardelja želi u europarlament

FENA
Evropski parlament (Foto: AFP)
Evropski parlament (Foto: AFP)
Udruženje "Vjerujem", koje vodi dugogodišnji slovenski vrhovni revizor Igor Šoltes, u javnosti poznat i kao unuk nekadašnjeg jugoslavenskog lidera Edvarda Kardelja, objavilo je u četvrtak da je prikupilo potrebnih 3.500 potpisa, što joj omogućuje da sa svojom listom samostalno nastupi na izborima za Evropski parlament 25. maja.

Akciju prikupljanja potpisa iskoristili smo za brojne razgovore s ljudima. Drago mi je što su nam ukazali povjerenje i što se pokazalo da u nama vide sagovornika kojega kao i njih brine sudbina Slovenije, rekao je Šoltes. Dodao je da će se akcija prikupljanja potpisa nastaviti, a uskoro će predstaviti i svoju listu kandidata za slovenske zastupnike u europarlamentu, većinom mlađe ljude koji nemaju političke prtljage.

Udruženje "Vjerujem" tvrdi da će u centar svog djelovanja u Bruxellesu, dobiju li predstavnike u europarlamentu, staviti "interese Slovenije" koja, kako dodaju ne može biti "puki izvršitelj briselskih odluka".

Šoltes, 49-godišnji pravnik kojeg se nakon pada bivše Janšine vlade početkom prošle godine spominjalo i među kandidatima za predsjednika tehničke vlade, lani je odbio ponudu da u vladi Alenke Bratušek preuzme mjesto ministra za zdravstvo, a najavljuje da će udruženje "Vjerujem" prerasti i u stranku koja bi se na jesen kandidirala na lokalnim, a sljedeće godine i na parlamentarnim izborima.

Ovih dana objavljena ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da bi Šoltesova lista na izborima za osam slovenskih predstavnika u Evropskom parlamentu mogla dobiti 8,7 posto glasova, osobito na račun etabliranih stranaka ljevice i liberala, čiji je rejting zadnjih mjeseci u padu.

Šoltes naglašava da slovenskim klasičnim političkim strankama treba postaviti alternativu, a što se tiče izbornog sustava skloniji je idejama desnice da se uvede većinski izborni sistem jer kaže da sadašnji proporcionalni generira slabe koalicijske vlade koje su neučinkovite.