Regija
0

UNMIK vratio nadzor nad kosovskom željeznicom

FENA
UNMIK je priopćio da je u utorak ponovno uspostavio nadzor nad željezničkom mrežom na sjeveru Kosova koju se Željeznice Srbije preuzele u ponedjeljak i ilegalno prometovale na teritoriju Kosova.

Civilni upravitelj UN-a na Kosovu Joachim Ruecker je rekao da je odluka Željeznica Srbije da jučer pošalje dva svoja vlaka južno od najsjevernije kosovske postaje Lešak predstavljala provokaciju, navodi se u priopćenju UNMIK-a.

"Svako kretanje vlakova Željeznica Srbije južno od Leška predstavlja provokaciju koja se neće tolerirati", rekao je Ruecker.

Prištinski mediji javljaju da je u utorak ujutro KFOR zabranio promet željeznicom južno od Leška, mjesta u blizini granice sa Srbijom.

Granična policija je na postaji Lešak objasnila predstavniku srpskih željeznica da njihovim vlakovima neće biti dopušteno kretanje prema jugu, na kosovski teritorij, što je navodno srpska strana prihvatila.

Kosovska željeznica je objavila da je spremna preuzeti nadzor nad prugama na sjeveru Kosova i nastaviti normalno odvijanje željezničkog prometa.

I Kosovska policijska služba priopćila je da u suradnji s UNMIK-ovom policijom i KFOR-om pomno prati najnoviji razvoj stanje na sjeveru Kosova.

Komentirajući slučaj sa željeznicom, kosovski premijer Hashim Thaqi izjavio je da će kosovske institucije širiti svoje ovlasti na cijelom teritoriju Kosova.

Thaqi je večeras razgovarao o stanju na Kosovu s civilnim upraviteljem UN-a Joachimom Rueckerom i zapovjednikom KFOR-a, generalom Xavierom de Marhnacom.