Bivši partizanski major
0

Umro Simo Dubajić

FENA
Simo Dubajić, osumnjičen pred sudom u Zagrebu za masovno ubojstvo najmanje 13.000 ratnih zarobljenika, uglavnom ustaša i domobrana, na Kočevskome rogu u Sloveniji 1945., umro je u 86. godini, potvrdilo je u subotu Hini ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

Po riječima glasnogovornice srbijanskoga MUP-a, Suzane Vasiljević, mrtvozornik je utvrdio da je Dubajić umro prirodnom smrću, a pogreb je zakazan za ponedjeljak 13. jula.

Beogradski elektronski mediji prenijeli su da je Dubajić preminuo u srijedu u Beogradu.

Protiv 86-godišnjeg bivšeg partizanskog majora, osumnjičenog za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, istražni sudac zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić pokrenuo je 3. aprila istragu, a Dubajiću odredio pritvor te je za njim bila raspisana potjernica.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo Dubajića je sumnjičilo da je od 26. maja do 5. juna 1945. kao komandant mehaniziranog odreda 4. jugoslavenske armije osnovao posebnu grupu od sedamdesetak vojnika te rukovodio transportom zarobljenika od Kočevja do mjesta egzekucije na Kočevskom rogu.

Tužiteljstvo je tvrdilo da je po Dubajićevoj zapovijedi ubijeno najmanje 13.000 ratnih zarobljenika koji su bačeni u prirodne jame, a na njih je još bačen eksploziv kako bi se dokrajčili preživjeli.

Dubajić, koji je posljednjih godina živio u Beogradu, bio je rodom iz Kistanja kraj Knina i državljanin je Srbije, a srbijanski i hrvatski tisak u posljednje vrijeme pisao je o njegovome lošem zdravstvenom stanju.