U 61. godini
0

Umro pjevač Vladimir Savčić Čobi

FENA
Član grupe Pro Arte Vladimir Savčić Čobi preminuo je danas u 61. godini. Posljednjih nekoliko godina vodio je bitku protiv raka debelog crijeva. Tokom karijere osvojio je brojna priznanja i prodao osam miliona ploča, što ga svrstava među najpopularnije izvođače svih vremena na prostorima bivše Jugoslavije.

Njegov album "Pruži mi ruku ljubavi" uvršten je među najbolje u enciklopediju pop i rok muzike. Osvajao je nagrade na mnogim festivalima od Zagreba, preko Sarajeva do Budve i Beograda.

Osim muzike, bavio se i glumom. Pojavio se u nekoliko filmova, a najznačajnija uloga mu je ona popularnog Fike, gazde kafane u seriji "Složna braća" za koju je 1996. dobio "Oskar popularnosti".

Sedam godina kasnije za svoja izuzetna umjetnička ostvarenja u Novom Sadu uručen mu je "Oskar za životno djelo". Istu nagradu dobio je godinu dana kasnije u Banjoj Luci.

Posljednje godine života proveo je nastupajući sa svojom grupom Pro Arte na prostoru bivše Jugoslavije. Posljednji ispraćaj Vladimira Savčića Čobija bit će 23. marta, a sahrana na Novom groblju u Beogradu.