{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Umro bivši slovenski premijer Andrej Bajuk

F
16.8.2011. u 11:10
0
0
Umro bivši slovenski premijer Andrej Bajuk
0
Umro bivši slovenski premijer Andrej Bajuk
Andrej Bajuk
U noći s ponedjeljka na utorak u Ljubljani je u 68. godini života umro slovenski političar Andrej Bajuk, bivši ministar financija, a kratko vrijeme pred redovne izbore 2000. godine i privremeni premijer nakon što je tadašnjoj vladi Janeza Drnovšeka zbog gubitka parlamentarne većine izglasano nepovjerenje.
U vladi Janeza Janše formiranoj 2004. godine Bajuk je bio ministar financija. Aktivnu politiku napustio je 2008. godine nakon izbora na kojima je prevagu opet dobila ljevica, a Bajukova kršćansko-pučka stranka Nova Slovenija, kojoj je predsjedavao, ostala bez ijednog mjesta u parlamentu.

Bajuk se rodio u Ljubljani 1943. godine, ali su njegovi roditelji prije uspostave komunističke vlasti emigrirali, najprije u južnu Austriju, a onda u Argentinu. Tamo se, u gradu Mendozi, Bajuk školovao i diplomirao ekonomiju.

Doktorirao je u SAD-u, gdje je od 1976. radio u Svjetskoj banci u Washingtonu, a kasnije za Interameričku banku (IDB) u njenom europskom predstavništvu u Parizu. U slovenskoj politici angažirao se sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća. Revija "The Banker" proglasila je Bajuka 2005. europskim ministrom financija godine, u vrijeme kad se Slovenija pripremala za preuzimanje eura.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: