Hrvatska
0

Umrla Savka Dabčević -Kučar

FENA
Savka Dabčević - Kučar umrla je poslije podne u 86. godini u Zagrebu, potvrđeno je iz HNS-a. Dabčević-Kučar, hrvatska političarka i ekonomistica rođena je na Korčuli, 6. decembra 1923.

Bila je jedna od najvažnijih političarki u historiji ovih prostora, a najpoznatija je po vođenju Hrvatskog proljeća 1971. zbog čega je nakon sjednice Predsjedništva SKJ u Karađorđevu u decembru 1971. bila prisiljena podnijeti ostavku na funkciju predsjednice CK SKH, potom je isključena iz SKH, uklonjena s Ekonomskog fakulteta i iz javnog života.

  1. s istomišljenicima je osnovala HNS kojemu je četiri godine bila na čelu, a od 1995. bila je počasna predsjednica stranke. Saborska zastupnica bila je 1992. do 1995. Za predsjednika Republike kandidirala se 1992.

U povodu njezine smrti predsjednik HNS-a Radimir Čačić je rekao da je Savka Dabčević - Kučar bila osoba koja je u ljudskom i intelektualnom i političkom smislu predstavljala najbolje što je hrvatsko društvo moglo dati u proteklih 50 godina.

"Njen trag je ostao i vidljiv je ne samo u HNS nego i šire", rekao je Čačić dodavši da vrijednosti i stavove političke i ljudske koje je Savka zastupala on lično i HNS drže temeljenim za rješavanjem cijelog niza pitanja.