Beograd
0

Umrla druga Titova žena - Herta Has

SRNA
Herta Has
Herta Has
Herta Has (96), bivša žena Josipa Broza Tita, umrla je u Beogradu i po sopstvenoj želji sahranjena je u krugu porodice.

Herta Has, koja je umrla je 5. marta, majka je Titovog sina Miše, a Josip Broz je ostavio u poodmakloj trudnoći zbog kurirke Zdenke (Davorjanka Paunović).

Hasova je rođena u Mariboru 1914. godine, sa Titom se upoznala 1937. godine u Parizu, a dvije godine nakon toga počeli su zajednički život u Zagrebu. Ta veza   trajala je do 1941. godine kada Tito odlazi u Beograd i upoznaje novu partijsku kurirku Davorjanku Paunović Zdenku. 

Nekoliko dana nakon Titovog odlaska, Herta Has, koja je ostala u Zagrebu, rodila je sina Mišu. 

Poslije rata, Herta se udala i rodila dvije kćerke, a Tita je navodno vidjela još samo jednom, 1946. godine, u njegovom predsjedničkom kabinetu.

Zvanično, Tito je imao četiri žene. Prvu suprugu, Pelagiju Bjelousovu upoznao je u SSSR-u kad je imao 24 godine, vjenčali su se u Omsku, došli u Jugoslaviju i dobili sina Žarka.  Kada je Tito završio u zatvoru, nakon Bombaškog procesa, Pelagiju su 1928. godine komunisti prebacili u Moskvu.

Tokom veze sa Hertom Has, Tito je imao ljubavnicu Davorjanku Paunović, s partizanskim imenom Zdenka, koja je bila kurirka i Titova sekretarica. Poznata je fotografija na Sutjesci, gdje ranjeni Tito diktira, a Zdenka drži pisaću mašinu na koljenima. Zdenka je umrla 1946. godine, a Tito je odlučio da je pokopa u dvorištu vile na Dedinju.
Jovanka Budisavljević i Tito vjenčali su se početkom pedesetih godina 20. vijeka, a ostalo je nejasno da li su se službeno razveli krajem sedamdesetih godina.