Hrvatska
0

Umjesto sa znanjem na fakultet s eurima

FENA
Foto: Jutarnji list
Foto: Jutarnji list
U akciji "Indeks" utvrđeno je da je najmanje 95 osoba sudjelovalo u korupciji na četirima zagrebačkim fakultetima i jednoj visokoj školi, no konačan broj osumnjičenih koji su primali i davali mito za upise i polaganje ispita znat će se za 48 sati, izvijestili su danas čelnici Državnog odvjetništva Republike Hrvatske (DORH), Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) i policije.

Sveučilišni profesori obuhvaćeni akcijom osumnjičeni su da su od pojedinih studenata uz pomoć posrednika primali od 400 do 2000 eura za polaganje ispita, a za upis na fakultet i do 9000 eura.

Čelnici DORH-a, USKOK-a i Ravnateljstva policije kazali su da za 21 profesora, tri asistenta i četiri službenika postoji osnovana sumnja u korumpiranost, a za ostale obuhvaćene akcijom "još treba raditi prije nego se podnese prijava". Istaknuli su da je dio osoba priveden u policiju na obavijesni razgovor, a dio se sam odazvao pozivu.

Voditelji te akcije smatraju kako nije riječ o pojedinačnim slučajevima korupcije, već o uhodanu postupku korumpiranih pojedinaca, pa čak i organizaciji.

Akcija, koja je počela prije više od godinu dana, kulminirala je jutros kad je oko 200 kriminalističkih i 100 interventnih policajaca istodobno počelo pretraživati više od 100 stanova, kabineta na fakultetima, automobile i poslovne prostore. Sudski nalozi izdani su za 73 osobe.

Ravnatelj policije Marijan Benko ustvrdio je kako je riječ o do sada najvećoj protukorupcijskoj akciji i po broju policajaca i po broju sumnjivaca.

Policija pretražuje računala osumnjičenika i do sada je, tvrde u odvjetništvu i policiji, uzeto puno materijalnih tragova te brojna dokumentacija i indeksi. Kod jednog posrednika pronađeno je 25 indeksa i 25.000 eura.

Voditelji protukorupcijske akcije kazali su da je cijela operacija počela prije nešto više od godine dana, a današnji dan kao "Dan D" odabran je još prije mjesec dana. Kazali su da su se prije pola godine počeli stvarati dugoročni planovi i raditi zajednički timovi, pošto je postalo jasno da se znatno povećava broj kažnjivih djela i umiješanih osoba.

Akcija odvođenja na obavijesne razgovore i uzimanja dokaza počela je rano jutros. Do sada nije bilo nikakvih teškoća, osim što se dogodila jedna lakša prometna nesreća. Nije se dogodio nijedan bijeg ni pružanje otpora.

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić ustvrdio je kako akcija "Indeks" pokazuje da USKOK i kriminalistička policija nastavljaju suzbijati korupciju koja je uz organizirani kriminal jedan od prioriteta. Dodao je kako se akcija suzbijanja korupcije na fakultetima nastavlja.

Razgovor među dvojicom sugovornika "tko nema novca neka uči" na upit što sa siromašnima Bajić je ocijenio zastrašujućim. Ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan rekao je kako su u akciji pomagali i pouzdanici.