{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Umjesto da predvodi EU, Slovenija se najviše bavi Hrvatskom

F
15.2.2008. u 11:21
0
0
Umjesto da predvodi EU, Slovenija se najviše bavi Hrvatskom
0
Umjesto da predvodi EU, Slovenija se najviše bavi Hrvatskom
Usprkos aktualnoj temi Kosova, predsjedavajuća država Evropske unije Slovenija namjerava na idućem skupu ministara vanjskih poslova EU-a tražiti izglasavanje ultimatuma Hrvatskoj koji bi glasio "ili ZERP ili pregovori".
Uoči vrućega, uzbudljivog vikenda u kome bi Kosovo trebalo proglasiti nezavisnost, što bi se potom obradilo na redovnom sastanaku ministara vanjskih poslova EU-a u ponedjeljak, predsjedavajuća je zemlja dobar dio svojih napora u pripremama skupa uložila pokušavajući provući ultimatum Hrvatskoj, tvrde briselski diplomatski izvori, izvještava dopisnica VoA-e.

Slovenija je sugerirala zaključke u kojima se nastavak pregovora otvoreno uvjetuje odustajanjem od režima zaštićene ekološko-ribolovne zone na Jadranu.

Prema prijedlogu, prema informaciji iz slovenskih izvora u Bruxellesu, Zagrebu je trebalo biti jasno dato do znanja da želi li odmrzavanje pregovora, mora nastaviti izuzećem režima ZERP-a za članice Unije dok god se ne postigne sporazum.

Slovenska ideja je pala u vodu jer je većina od 27 država bila nezainteresirana za ovakvu vrstu poruke smatrajući je kontraproduktivnom, pogotovo ne u trenutku kada se bave i Kosovom i imaju prilično muka i problema sa Srbijom.

Stav je većine da se cilj postiže dogovorom - ili na evropski način, kako vole kazati - a ne ultimatumima. Članice preferiraju pozitivan pristup želeći ostaviti prostor dogovornom rješenju.

Kako bi Slovenija ipak nešto dobila, nađen je kompromis pozivom na nastavak napora prema svima prihvatljivom rješenju te traženju od Zagreba da poštuje sporazum iz 2004. godine.

Nažalost, vrijeme ističe te je sve manja šansa da Hrvatska zaista uhvati priključak, povrati ritam pregovora koji je naglo splasnuo u drugoj polovici prošle godine, što zbog hrvatskih izbora, što zbog blokade Slovenije.

Ovim cilj završetka pregovora početkom iduće godine postaje sve nedostižniji, a suspenzija procesa praćena zaleđivanjem dijela sredstava, navodno iz drugih razloga, obeshrabruje sam reformski proces u Hrvatskoj.

Države članice Unije do sada su površno pratile dobrosusjedsko natezanje smatrajući ga bilateralnim pitanjem. No, Slovenija je upornim insistiranjem na svojim interesima prekršila pravilo da predsjedavajuća zemlja zastupa Uniju, na što iz prijestolnica počinju stizati diskretna, ali ozbiljna upozorenja.

Sudbina hrvatskih pregovora bit će jasnija u martu kada su na dnevnom redu rasprave o evropskoj budućnosti regije. Rasprava bi pomogla da se 27 država ponovno zagrije za nastavak procesa proširenja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: