Slovenija
0

Ulaznice za plažu od 7 do 35 eura

FENA
Prosječna cijena ulaznice na jednu od tridesetak plaža na slovenskoj obali iznosi 7 eura za odrasle, a na jednoj elitnoj u Portorožu čak 35 eura, pa je pravu paniku među hotelijerima i ugostiteljima izazvalo tumačenje da je naplaćivanje ulaznica za kupanje protuzakonito.

"Svako naplaćivanje ulaznica na plažama je protuzakonito", izjavio je za komercijalnu televizijsku stanicu POP-TV Senko Pličanič, profesor Pravnog fakulteta u Ljubljani i jedan od suautora zakona o vodama.

On tumači da po tom zakonu i slovenskom ustavu svako ima pravo na neškodljiv pristup moru kao javnom dobru i priobalnom 25-metarskom pojasu, bez obzira je li riječ o javnom ili privatnom vlasništvu, te da se svako smije besplatno okupati u moru ili postaviti ručnik na obali, pa i u slučaju da je vlasnik investirao u "kupališnu infrastrukturu".

"Plaže moraju biti dostupne svima, a hoteli, ugostiteljski lokali ili privatnici morali bi srušiti ograde uz more ili im treba naplaćivati zakonom određene kazne", kaže Pličanič.

Tumačenje slovenskog ministarstva za okoliš i prostor donekle je drukčije jer tvrde da ulaznice smiju naplaćivati oni koji su ulagali u infrastrukturu i koji imaju koncesiju, a cijena ulaza na kupališta na slovenskoj je obali u svakoj turističkoj sezoni i aktuelna politička tema.

Nije rijetkost da kandidati za gradonačelnike u kampanji pred lokalne izbore lokalnim stanovnicima obećaju besplatne gradske plaže ili povoljnije cijene od onih koje plaćaju Slovenci iz unutrašnjosti koji za jednodnevni dolazak na obalu, kad se uračunaju ulaznice za plažu i taksa za parkiralište, moraju izdvojiti 50-ak eura po obitelji, u što nije uračunata cijena benzina i cestarine.

Apsolutno najskuplja slovenska plaža, a možda i jedna od najskupljih na Jadranu je nedavno otvorena plaža "Meduza" koju je u središtu Portoroža uz svoj hotel klase "LifeClass" otvorila koparska kompanija "Istrabenz" koja sve više investira u turizam.

U plažu je investirano čak 1,8 miliona eura, za projekat su angažirani najpoznatiji arhitekti, stari beton zamijenjen je istarskim mramorom, obnovljeni travnjaci i kupališna infrastruktura, a na plaži se može dobiti i dodatna usluga tajlandske masaže. Grand hotel Portorož sa pet zvjezdica u vlasništvu je "Istrabenza" koji upravlja plažom, a za "vanjske posjetitelje" naplaćuje za plažu ulaznicu od 35 eura.

To je inače iznos za koji Slovenci mogu kupiti polugodišnju vinjetu za vožnju autocestama, pa im se cijena čini definitivno previsokom.