Hrvatska
0

Ukor Vijeća Evrope zbog homofobnih udžbenika

SRNA
Hrvatska je iz Vijeća Evrope dobila ukor, jer su u udžbeniku biologije za treći razred srednje škole navedene homofobične izjave protiv homoseksualaca.

Ukor je stigao od Evropskog odbora za socijalna prava za udžbenike biologije za treći razred gimnazije, autora Ivana Regule i Milivoja Sljepčevića, koje je odobrilo hrvatsko Ministarstvo nauke i obrazovanja.

U udžbeniku se, između ostalog,  navodi da su mnoge osobe sklone seksualnim odnosima sa istim polom/homoseksualci - muškarci i lezbijke - žene/, te da se smatra da su za to najodgovorniji roditelji, koji svojim nepravilnostima u porodičnim odnosima, ometaju pravilan razvoj seksualnosti djece. 

Navodi se i da su homoseksualni odnosi glavni krivac za veće širenje zaraznih polnih bolesti, na primjer AIDS-a,  te da se bolest širi među promiskuitetnim grupama ljudi, koji često mijenjaju seksualne partnere. 

"U tu grupu spadaju homoseksualci zbog seksualnih kontakata sa  brojnim partnerima, zavisnici od droga zbog dijeljenja zaraženih igala i prostitutke", navodi se u udžbeniku.   

Pozivajući se na te navode iz udžbenika,  Evropski odbor za socijalna prava konstatuje da su "određeni dijelovi obrazovnog materijala, koji se koristi u redovnoj nastavi, pristrasni, diskriminatorski i ponižavajući".

"Ove izjave stigmatizuju homoseksualce, a zasnovane su na negativnim i ponižavajućim stereotipima o seksualnom ponašanju svih homoseksualaca. Takve izjave služe samo da bi se napalo ljudsko dostojanstvo i nema im mjesta u seksualnom i reproduktivnom zdravstvenom obrazovanju", navodi  Odbor.
Iz Odbora ističu da hrvatske vlasti, zvanično odobravajući udžbenike koji sadrže takve antihomoseksualne navode, nisu ispunile obavezu da obezbijede efektnu edukaciju, koja ne podstiče na socijalnu isključenost i ne vređa ljudsko dostojanstvo.