|

Ukoliko vam se automobil pokvari u Sloveniji, pripremite 300 eura

Ukoliko vam se automobil pokvari u Sloveniji, pripremite 300 eura
0
Klix.ba
4.12.2013. u 19:12
59
komentara
0

dijeljenja
Ukoliko vam se automobil pokvari u Sloveniji, pripremite 300 eura
Ukoliko se nekome na slovenskim autoputevima pokvari automobil, DARS, koji upravlja autoputevima, naplatit će mu postavljanje i uklanjanje sigurnosnih stubova oko vozila, kao dijela sigurnosne signalizacije. Ukoliko automobil ne bude uklonjen sa ceste, naplatit će i 300 eura kazne.
Slovenski mediji objavili su priču vozačice koja je pokvareni automobil zaustavila u zaustavnoj traci, uključila sva četiri žmigavca, postavila trokut i pozvala vučnu službu, koja je došla u roku od 35 minuta, prenosi Jutarnji.hr.

Prije vučne službe, do automobila su stigli službenici DARS-a. Oko automobila su postavili signalne stubove i sa vozačicom pričekali vučnu službu kako bi ih uklonili. Za nekoliko dana, vozačici je stigao račun DARS-a od čak 350 eura. Za 20 minuta posla postavljanja i uklanjanja stubova.

U DARS-u su vozačici objasnili kako je sve to po zakonu te da su detaljno razradili cjenovnik osiguranja vozila u kvaru. Visina troškova ovisi o tome da li je automobil zaustavljen u voznoj, traci za preticanje, zaustavnoj ili traci za uključivanje na autoput. Ako je u zaustavnoj traci, postavljanje stubova košta 114 eura, kao i uklanjanje.

Naknada za signalizaciju do dva sata košta 4,5 eura, a svaki naredni sat iznosi 18 eura. Ukoliko automobil stoji osam i više sati, nadzor vozila košta 54,20 eura.

Osiguravanje pokvarenog automobila u traci za ulazak na autoput DARS naplaćuje 136,40 eura, kao i uklanjanje. Najskuplje je stati u voznoj ili traci za preticanje. Osiguravanje mjesta zaustavljanja tada košta 214,8 eura, a naknada za signalizaciju je 20,5 eura.

Ukoliko se pokvareni automobil ne ukloni iz trake za zaustavljanje, plaća se kazna od 300 eura.
Prijavi grešku


Komentari (59)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...