|

Uklonjen spomenik pripadnicima Oslobodilačke vojske Preševa

Uklonjen spomenik pripadnicima Oslobodilačke vojske Preševa
92
S
SRNA
20.1.2013. u 08:15
75
komentara
92

dijeljenja
Uklonjen spomenik pripadnicima Oslobodilačke vojske Preševa Foto: Blic
U Preševu je uklonjen sporni spomenik pripadnicima Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe (OVPBM).
Uklanjanje spomenika pripadnicima OVPBM u Preševu počelo je jutros uz prisustvo oko 100 pripadnika Žandarmerije.

Nakon što je spomenik uklonjen okupila se mala grupa pripadnika albanske nacionalnosti, među kojima je bilo i djece, ali je sve prošlo bez incidenata, javili su beogradski mediji.

Pripadnici Žandarmerije su novinarima i snimateljima dozvolili da se približe spomeniku, čije je uklanjanje od lokalnih Albanaca zatražila država.

Spomenik je bagerom natovaren na kamion i prebačen na, za sada, nepoznato mjesto.

Spomenik pripadnicima albanske OVPMB postavljen je novembra prošle godine, a u četvrtak, 16. januara, istekao je rok koji je premijer i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić dao albanskim liderima sa juga Srbije da uklone ovaj spomenik.

Spomenik nije uklonjen u predviđenom roku, a odbornici Skupštine opštine Preševo su, po isteku roka, retroaktivno usvojili prijedlog o njegovom postavljanju. Tada su najavili da će kompletirati dokumentaciju potrebnu za legalizaciju spomenika.

Najnoviji prijedlog o rješenju spora stigao je juče od udruženja veterana bivše OVPMB da spomenik bude premješten iz centra grada u dvorište džamije ili Doma kulture u Preševu. Taj prijedlog je, prema pisanju kosovskih medija, stigao iz Prištine i Tirane.
Prijavi grešku


Komentari (75)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...