Pristupanje Srbije Evropskoj uniji
0

Ukidanje institucija na sjeveru Kosova je uvjet za pregovore

FENA
Laslo Varga
Laslo Varga
Predsjednik Odbora za evropske integracije u srbijanskom parlamentu Laslo Varga izjavio je u četvrtak kako je najvažniji uvjet za dobivanje datuma početka pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji (EU) ukidanje srbijanskih institucija na sjeveru Kosova te dodao kako se određivanju datuma za početak pregovora Srbija ne može nadati prije prosinca ove godine.

Varga je, kako prenose beogradski mediji, to izjavio u razgovoru za novosadski dnevnik ''Magyar Szó'', na dan kada se očekuje početak dvodnevnog sastanka Evropskog vijeća na kojem se odlučuje o dodjeljivanju Srbiji statusa kandidata za članstvo u EU.

Po ocjeni Varge, priznavanje Kosova Srbija će moći odgađati najkasnije do trenutka kada na dnevni red dođe potpisivanje ugovora o pridruživanju Uniji, kada će trebati priznati neovisnost Kosova.

Nedavni sporazum između pregovaračkih timova Srbije i Kosova o sudjelovanju Kosova na regionalnim međunarodnim forumima, po njegovu mišljenju, zapravo znači da Kosovo sada ima mogućnost biti ravnopravan član u regionalnim organizacijama.

Varga je istaknuo da će, ne budu li u općinama na sjeveru Kosova raspisani lokalni izbori onda kada budu raspisani i u Srbiji, što se očekuje 13. marta, to značiti da Srbija počinje ispunjavati uvjete Unije. Dodao je kako će Srbija, u nekom od budućih koraka, također morati prihvatiti sudjelovanje Kosova u europskim ili svjetskim organizacijama.

Predsjednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović u srijedu je, na sjednici parlamentarnog Odbora za Kosovo, najavila kako će lokalne izbore raspisati 13. marta, istog dana kada će, kako je rekla, srbijanski predsjednik Boris Tadić raspisati parlamentarne izbore.

Precizirala je kako lokalni izbori neće biti opći lokalni izbori, već će vrijediti samo za one lokalne samouprave u kojima za to postoje zakonski uvjeti, to jest u kojima je odbornicima istekao mandat. Dodala je kako je "Kosovo sastavni dio Srbije i to se odnosi i na pokrajinu".

Na dvodnevnom referendumu sredinom veljače Srbi sa sjevera Kosova u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, izjašnjavali su se o pitanju "Prihvaćate li institucije takozvane Republike Kosovo?", pri čemu je od ukupno oko 75 posto građana koji su glasovali, više od 99 posto njih odgovorilo negativno na referendumsko pitanje, odbacujući kosovske vlasti.

Referendum su, po medijskim izvješćima, poduprle pojedine srbijanske oporbene stranke, Demokratska stranka Srbije (DSS), Srpska napredna stranka (SNS) i Srpska radikalna stranka (SRS), a predstavnici tih stranaka u srijedu su se na sjednici parlamentarnog Odbora za Kosovo zauzeli za to da izborima bude obuhvaćeno i Kosovo.

U međuvremenu, očekuje se da će predsjednici država i vlada zemalja EU, na sastanku Evropskog vijeća koji počinje danas u Bruxellesu, donijeti odluku o dodjeljivanju kandidatskog statusa Srbiji.

Ministri zemalja EU za europska pitanja preporučili su u utorak u Bruxellesu, nakon teških pregovora, da se Srbiji dodijeli status kandidata za članstvo u EU-u, ali bez neposrednog donošenja odluke. Rumunija je blokirala donošenje takve odluke tražeći jamstva za poštivanje rumunjske manjine u Srbiji.