Crna Gora
0

Đukanović sutra najavljuje ostavku

SRNA
Milo Đukanović
Milo Đukanović
Crnogorski premijer Milo Đukanović sutra će na konferenciji za novinare obavijestiti javnost da će podnijeti ostavku na tu funkciju, javljaju crnogorski mediji pozivajući se na izvore iz vrha Demokratske partije socijalista (DPS).

Đukanović će, nakon konferencije za novinare u 14.00 sati, o toj odluci upoznati i članove Glavnog odbora DPS-a na sjednici koja je zakazana za 17.00 sati.

   Očekuje se da će Đukanovića na mjestu premijera naslijediti potpredsjednik Vlade i ministar finansija Igor Lukšić. Nova Vlada mogla bi da bude izabrana do kraja godine s obzirom da se ne očekuju značajne promjene.

   Đukanović je pet puta biran za premijera i jednom za predsjednika Crne Gore.

   Za predsjednika Vlade prvi put je izabran 15. februara 1991. godine. Dužnost predsjednika Vlade obavljao je uzastopno u tri mandata, do 1998. godine, kada je u januaru te godine postao predsjednik Republike.

   Za predsjednika DPS-a izabran je u oktobru 1998. godine.

   Nakon pobjede koalicije "Za evropsku Crnu Goru" na parlamentarnim izborima održanim 20. oktobra 2002. godine, Đukanović je za predsjednika Vlade izabran 8. januara 2003. godine.
   Bio je lider Bloka za nezavisnu Crnu Goru. Pod njegovim vođstvom građani Crne Gore su na referendumu održanom 21. maja 2006. godine donijeli istorijsku odluku o obnovi crnogorske nezavisnosti.

   Na izborima održanim 10. septembra 2006. godine Koalicija za Evropsku Crnu Goru osvojila je apsolutnu pobjedu, a Đukanović početkom oktobra te godine, donosi odluku da se povuče sa najviših državnih funkcija.

   Bio je poslanik u Skupštini Crne Gore od oktobra 2006. godine do 28. februara 2008. godine. Za predsjednika Vlade ponovo je izabran 29. februara 2008. godine.