Crna Gora
0

Đukanović odbacio optužbe o švercu cigareta

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Crnogorski premijer Milo Đukanović odbacio je u ponedjeljak optužbe opozicije da je Crna Gora "sigurna kuća" za organizovani kriminal i ponovio da je tranzit cigareta preko Crne Gore sredinom devedesetih godina obavljan u skladu s tada važećim saveznim i republičkim zakonima.

"Ogroman napredak u evropskim i evroatlantskim integracijama dokaz je da je Crna Gora na pravom putu, ali i najbolji demanti ocjena da je naša država sigurna kuća za organizovani kriminal", rekao je Đukanović.

"Da je Crna Gora sigurna kriminalna kuća onda ne bismo imali ukidanje viza, ne bi bili na korak od sticanja statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji i ne bismo bili u MAP-u, koji se smatra predvorjem punopravnog članstva u NATO", rekao je Đukanović tokom premijerskog sata u crnogorskoj Skupštini.

On je naveo da Vladi Crne Gore odgovaraju takve neosnovane optužbe, jer samo slabe političku moć opozicije na izborima.

Đukanović je negirao ocjene lidera Pokreta za promjene (PZP) Nebojše Medojevića da je glavni problem Crne Gore višegodišnji monopol vlasti koju predvodi Demokratska partija socijalista (DPS) i odbacio optužbe da se Vlada adekvatno ne bori protiv organizovanog kriminala.

Opozicioni poslanici pitali su premijera gdje je novac od trgovine cigaretama optuživši ga da je omogućio bogaćenje njemu bliskih ljudi, koji su učestvovali u tom poslu.

"Posao tranzita cigareta obavljan je skladu s tadašim jugoslovenskim i crnogorskim zakonima, a svi prihodi, koje je drža planirala da ostvari iz tog posla, uplaćani su u trezor", ponovio je premijer.

On je naglasio da je to "posao iz kojeg je Crna Gora profitirala i osigurala prihode koji su stvorili uslove da opstanemo za vrijeme sankcija, koje su desetkovale crnogorsku ekonomiju”.

Govoreći o borbi protiv organizovanog kriminala Đukanović je rekao da je to "ne samo nacionalni već i međunarodni interes" i poručio da je "nesporna spremnost i odlučnost Vlade Crne Gore da se radi na suzbijanju svih oblika organizovanog kriminala”.